6 minute de citit

Cum ar putea roboţii să combată Viespea rapiței?

Ploile înregistrate în luna august nu au refăcut deficitul hidric, dar au aprins din nou speranțele fermierilor pentru un sezon bun la culturile de toamnă. Dintre acestea, rapița de toamnă, supranumită „regina” culturilor, datorită profitabilităţii este, în același timp, foarte pretențioasă la tehnologie și la vreme…

 

viespea rapitei 01_b

Atacul larvelor viespii rapiței, aflate în primul stadiu de dezvoltare

 

PERIOADĂ CRITICĂ LA RAPIŢĂ

Una dintre cele mai critice perioade pentru rapiță este când plantele se află la început de drum. După răsărire, puricii pot să dijmuiască serios recolta. În faze mai avansate, avem alte amenințări entomologice, una dintre acestea fiind larvele viespii rapiței (Athalia rosae, denumire sinonimă Athalia colibri).  

Dacă este cald și secetă, larvele sunt foarte vorace, acestea consumând o cantitate de hrană mai mare de două ori decât greutatea lor. În numai câteva zile, larvele vespii rapiței pot scheletui plantele, din frunze rămânând întregi numai nervurile.

Au existat multe situații când în momentul în care fermierii au vizitat cultura, plantele se prezentau foarte bine, promițând recolte bogate, iar după câteva zile, când aceștia au revenit la sola respectivă, și-au pus mâinile în cap. Din plantele frumoase nu mai rămăseseră decât nervurile.

 

viespea rapitei 02_b

Atacul larvelor viespii rapiței, în stadii mai avansate

 

CONTEAZĂ MOMENTUL ATACULUI

Plantele atacate pot forma alte frunze, dar deja răul a fost făcut, iar minusul de producție cu greu mai poate fi atenuat, mai ales când este secetă. Există și situații când prezența larvelor este numeroasă, dar în aceeași perioadă sunt ploi însemnate cantitativ, prin urmare plantele scapă.

Contează și momentul când are loc atacul larvelor viespii rapiței. Cu cât atacul are loc mai timpuriu, când plantele sunt mici, cu atât pagubele vor fi mai ridicate.

 viespea rapitei 03_b

Plante cu frunze scheletuite în urma atacului larvelor viespii rapiței

 

CUM PUTEM PROTEJA CULTURILE?

Metoda clasică presupune aplicarea unui tratament în vegetație cu un insecticid omologat pentru compaterea acestui dăunător, la depășirea pragului economic de dăunare (PED), de două larve pe plantă!

Pentru stabilirea densității populației dintr-o anumită solă, trebuie să se facă sondaje, ca la carte, pe diagonala solei. Dacă PED-ul este sub două larve/plantă, se vor mai repeta sondajele peste două zile.

Pentru aceste observații este nevoie de un personal instruit, care să recunoască larvele și să știe unde să le caute. În general, larvele se găsesc pe fața inferioară a frunzelor, prin urmare trebuie răbdare în momentul efectuării sondajelor.

Problema este că în momentul în care larvele viespii rapiței „își fac de cap”, în general,  fermierii sunt prinși cu alte treburi, fie mai au de recoltat porumb, fie se pregătesc să semene orzul etc. Prin urmare nu au oameni disponibili pentru a realiza sondaje, ca la carte, în lanurile de rapiță.

 viespea rapitei 05_b

Larve de viespea rapiței (Athalia rosae)

 

NE POT AJUTA TEHNOLOGIILE DIGITALE LA DETECTARE?

Răspunsul este afirmativ. Dronele agricole, dotate cu camere video de mare rezoluție, ar putea detecta atacul incipient al larvelor aflate în primul stadiu de vegetație.

Acestea rod doar parenchimul și epiderma inferioară, în timp ce epiderma superioară rămâne intactă. Pe măsură de cresc, larvele rod frunzele, formând orificii rotunde sau ovale.

Într-un stadiu și mai avansat, larvele viespii rapiței rod frunzele dinspre margine, rămânând intacte numai nervurile. Pentru recunoașterea atacului, se pot folosi algoritmi de învățare automată (machine learning). Dar, pentru a se putea realiza acest lucru, este nevoie de mii de poze cu atacul larvelor viespii rapiței.

viespea rapitei 06_b

În stânga pozei o solă cu rapiță netratată şi plante compromise ca urmare a atacului larvelor viespii rapiței din toamnă 

 

ROBOŢI ÎN SOLA DE RAPIŢĂ

Pentru determinarea pragului economic de dăunare (PED) ar putea fi folosiți roboți agricoli, care să meargă în sola de rapiță. Aceștia ar înlocui operatorul uman. Există deja variante de roboți agricoli (despre unii s-a scris și în revista Ferma).

Viitorul ar suna cam în acest fel: roboți agricoli care să facă sondaje, apoi tratamentul făcut cu drona sau tot cu ajutorul roboților agricoli.

Marea problemă este prețul actual al tehnologiilor moderne, neaccesibil pentru marea majoritate a fermierilor. Plus că sunt necesare foarte multe studii de caz, pentru ca inteligența artificială să poată deosebi atacul larvelor viespii rapiței de atacul altor dăunători, cum ar fi larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae). Iar pentru aceste studii de caz trebuie mulți oameni în teren care să fotografieze aceste atacuri.

 

2 AVANTAJE ALE DIGITALIZĂRII

Avantajele tehnologiilor digitale este însă unul incontestabil.

1. S-ar putea face o combatere de precizie a larvelor viespii rapiței.

2. În cazul în care atacul are loc în vetre, tratamentele s-ar putea face localizat, ceea ce înseamnă economie de insecticide.

În final vă urez o toamnă bogată în precipitații și un start cât mai bun al culturii de rapiţă, care vă aduce primii bani în fermă la începutul verii viitoare!

 

METODELE CLASICE RĂMÂN BAZA

Până în momentul în care marea majoritate a fermierilor vor folosi drone și roboți agricoli, trebuie să apelăm, în continuare la metodele clasice și anume, la monitorizarea zilnică a lanului de rapiță, efectuarea sondajelor și aplicarea unui tratament în vegetație când este depășit pragul economic de dăunare (PED).

Important este să consultați și un specialist în protecția plantelor și să țineți legătura cu colegii de breaslă, pentru a afla dacă în zonă sunt probleme cu larvele viespii rapiței.

Orice greșeală făcută de fermieri şi orice capriciu al vremii pot face diferența dintre profit sau pierdere la rapiţă. Mai ales că prețurile la inputuri sunt astronomice!

Larvele viespii rapiţei sunt o ameninţare în fiecare toamnă. În câteva zile pot distruge complet lanul, fără şanse de refacere.

Află cum putem interveni în caz de atac puternic?

 

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →