Cum ”ajută” DSV crescătorii de ovine: Și blocați de pestă, și cu banii luați! - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum ”ajută” DSV crescătorii de ovine: Și blocați de pestă, și cu banii luați!

Alex Culda crescator ovine
Alex Culda, crescător de ovine din județul Arad

Crescătorii români de ovine, care au deja pierderi din cauza focarelor de pesta micilor rumegătoare, sunt supuși unor cheltuieli în plus din partea veterinarilor.

”În timp ce eu sunt blocat și nu pot să vând animalele din fermă și am cheltuieli enorme, tot ei îmi cer mie bani”, spune, revoltat, tânărul crescător de ovine Alex Culda, din comuna Livada, jud. Arad, care are aproape 70 de ovine din rasa Lacaune și 10 caprine.

În urmă cu aproape 10 zile, Alex Culda a adus în ferma sa un țap din Austria, pentru care DSVSA Arad îl obligă să facă analize costisitoare și, am putea spune, chiar inutile, deși animalul are certificat de sănătate.

”DSV Arad mă obligă să plătesc o analiză pentru pesta micilor rumegătoare, care costă 310 lei și care nu are niciun rost, pentru că țara din care vine animalul, țara pe care a tranzitat-o și zona în care mă aflu eu nu sunt sub incidență de pestă. Animalul a fost adus în fermă cu acte, cu transport autorizat, cu notificare europeană, cu tot ce trebuie.

DSV a venit să ia probă pentru analiza de pestă la ovine după 7 zile!

Animalul a fost adus în țară de 8-9 zile. Analiza pentru pesta micilor rumegătoare trebuia luată în 48 de ore după ce animalul a ajuns în fermă, doar că cei de la DSV Arad nu au știut ce, cum, unde se face și abia după o săptămână și-au dat seama cine și unde face analiza și au venit să ia proba după șapte zile, timp în care, dacă animalul ar fi avut pestă, ferma mea ar fi fost expusă la boală și aveam deja focar de pestă, explică tânărul crescător de ovine.

Acesta spune că a trebuit să refacă și analiza pentru bruceloză pentru animalul adus în fermă, însă aceasta este mult mai ieftină, costă doar 28 sau 38 de lei.

”Animalele vin cu certificat că sunt clinic sănătoase, că nu au TBC, că nu au bruceloză, totul e în regulă, dar când ajung în România, mai trebuie să le facă DSV-ul analize încă o dată, pentru că România nu are încredere într-un stat membru al Uniunii Europene și mai trebuie să dăm încă o dată banii”, afirmă Alex Culda.

Acesta mai spune că cei de la DSVSA Arad i-au facturat, inițial, două analize pentru pesta micilor rumegătoare, adică 620 de lei. ”Au considerat că sunt două probe – un bețișor cu care au luat secreție oculară și unul pentru secreție nazală, dar după ce am sunat eu la DSV Arad au spus că au greșit ei și mi-au refăcut factura”, mai spune crescătorul de ovine.

factura analize pesta ovine alex culda 1

factura analize pesta ovine alex culda 2

”Mi se pare că nu are niciun rost să le plătesc analiza asta, care este foarte scumpă. Cu suma asta îmi cumpăr mâncare pentru o săptămână în loc să le dau lor banii ăștia.

Animalele mele sunt ținute pe stabulație, biosecuritatea la mine în fermă e mult peste fermele unde animalele sunt ținute pe pășune.

Toți fermierii suntem blocați, nu putem vinde animale, pentru că nu primim viză interjudețeană de mișcare a animalelor de la DSV Arad. Trebuia să vând mieluțe de reproducție acum aproape o lună în județul Timiș și DSV Arad a zis că nu poate să-mi dea aviz de mișcare a animalelor, că e situația cu pesta și că în județul Timiș este focar declarat de pesta micilor rumegătoare.

M-a sunat deja doctorul veterinar de circumscripție și mi-a spus că dacă nu o să plătesc analiza, o să suport consecințele, că amenzile sunt mult mai mari”, mai spune Alex Culda.

Tânărul fermier spune că a primit factura de la DSV Arad pe 20 august și că ar trebui să o plătească pentru ca proba prelevată din ferma sa să poată fi trimisă pentru analize la laboratorul de la București: ”Trebuie să trimit dovada plății la medicul de circă și când el are dovada plății, o dă mai departe DVS și ei trimit proba la București.”

Nicolae Cioranu: La noi, în Arad, se practică asta, dar în alte județe nu!

Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” din județul Arad afirmă că restricțiile de mișcare a ovinelor între ferme sunt măsuri de siguranță binevenite pentru a reduce riscul de a răspândi pesta micilor rumegătoare în toată țara, dar cu analizele solicitate de direcțiile veterinare este altă poveste.

Nicolae Cioranu ovine
Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” din județul Arad

”Și eu am adus acum vreo doi ani vreo 10 berbeci, pentru care a trebuit să plătesc analize vreo 700 de lei.

Culmea că la noi, în Arad, se practică asta, dar în alte județe nu. Noi, atunci, am adus 20 de berbeci, 10 am oprit noi și 10 au plecat într-o altă fermă în țară. Aici, la Arad, mi s-au luat probe pentru analize și mi s-au luat banii, iar în alt județ, nimic. România e țara tuturor posibilităților”, a declarat Nicolae Cioranu, pentru revista Ferma.

”Am adresă făcută către ANSVSA de două săptămâni ca să ne comunice la 3-4 zile care e situația focarelor de pestă la ovine și am primit răspuns că nu ne pot comunica în așa perioadă scurtă. Ei ne dau informare la 10 zile. Hai să fim serioși! Nu vrei să decongestionezi puțin presiunea asta care e pe fermieri?

În 10 zile au mai apărut patru focare de pesta micilor rumegătoare. Eram interesați unde sunt. Din păcate, ăștia sunt oamenii. Dacă ei ar fi în locul nostru, ar vedea altfel treaba, mai spune Nicoale Cioranu.

Acesta afirmă că nici conducerea Ministerului Agriculturii, care, în urmă cu trei săptămâni, le promisese crescătorilor de ovine un ajutor în bani pentru perioada în care nu pot vinde animale la export din cauza restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare, nu a mai comunicat cu reprezentanții crescătorilor de ovine:

Ajutor MADR pentru crescătorii de ovine! ”Dacă reușim să ținem mieii măcar o lună și să nu scădem prețul, va fi bine!”

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” ne-a mai spus că membrii asociației nu vor duce animale la târgul Agromalim de la Arad în acest an. ”Nu avem restricții sa ducem animale, dar nu vrem noi să ducem”, a precizat Cioranu.

60 de focare de pesta rumegătoarelor mici în România! Actualizare ANSVSA, 19 august

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →