Cum a devenit carbonul monedă de schimb în agricultură? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum a devenit carbonul monedă de schimb în agricultură?

Carbon farming scaled Cum a devenit carbonul monedă de schimb în agricultură?

Decarbonizarea agriculturii a intrat pe un făgaș normal, cu piețe ale carbonului bine stabilite și cu reglementări europene destul de clare. Comercializarea carbonului vine în sprijinul sectorului agricol pe mai multe căi.

Pieţele carbonului ar putea deţine cheia agriculturii durabile şi a eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice, iar mulţi fermieri europeni profită deja de aceste oportunităţi.

Pieţele de carbon sunt platforme financiare care permit investitorilor să cumpere şi să vândă credite de carbon, care autorizează cumpărătorii să producă anumite cantităţi de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon. Cei care cumpără credite de carbon sunt de obicei entităţi care nu au capacitatea, investiţia sau timpul pentru a-şi reduce amprenta de carbon. Asta, adesea din cauza naturii afacerilor lor, care nu sunt atât de uşor de decarbonizat.

Principalii jucători

Unii dintre cei mai mari jucători de pe pieţele de carbon sunt companiile care doresc să-şi respecte obiectivele de sustenabilitate corporative, reducând în acelaşi timp amprenta de carbon din alte activităţi. 

Două tipuri de pieţe de carbon

Există două tipuri de pieţe de carbon, voluntară şi conformă. Pieţele de conformitate sunt cele care au fost impuse prin lege sau de către un stat, cum ar fi sistemele de comercializare a certificatelor de emisii ale Uniunii Europene, care au o politică de „limitare şi tranzacţionare” pentru întreprinderi. Acest lucru înseamnă, în general, că întreprinderilor li se permite un anumit număr de permise de emisii. Dacă depăşesc suma alocată, trebuie să cumpere permise de la alţi jucători, care de obicei pot fi cumpărate pe pieţele de carbon.

Agricultura carbonului

Acest tip de agricultură, care implică practici menite să păstreze cât mai mult carbon posibil în sol şi material vegetal, a cunoscut o creştere semnificativă a popularităţii în ultimii câţiva ani. Potenţialul său de a încetini schimbările climatice devine, de asemenea, din ce în ce mai recunoscut la nivel global. Pe măsură ce este captat mai mult carbon, fermierii pot, de asemenea, să tranzacţioneze excesul pe pieţele de carbon.

Fermierii europeni pot folosi, în mod natural, o gamă largă de practici regenerative, cum ar fi cultivarea fără sol, mulcirea, rotaţia culturilor, pentru a putea capta sau aduna mai mult carbon, piața oferindu-le astfel mai multe credite pentru comerţ. Europa are unele dintre cele mai bune rate de credit disponibile pentru fermieri, ceea ce oferă, de asemenea, mai multe oportunităţi.

O A DOUA SURSĂ DE VENIT

Tranzacţionarea creditelor de carbon poate acţiona şi ca o a doua sursă de venit. Mai multe ferme îşi folosesc subvenţiile pentru cultivarea carbonului cu scopul de a se extinde sau pentru a-şi diversifica activitatea. Cu toate astea, avertizează unii specialişti, documentaţia de calcul al sechestrării carbonului, modelele şi cerinţele de dovezi sunt departe de a fi intuitive pentru sectorul agricol, fiind mai potrivite pentru industrii şi emisiile acestora.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →