CULTURI SUB APĂ! Ştefan Muscă: „Nu se ştie dacă voi putea recolta orzul şi grâul!” - Revista Ferma
3 minute de citit

CULTURI SUB APĂ! Ştefan Muscă: „Nu se ştie dacă voi putea recolta orzul şi grâul!”

„Am culturile sub apă. De ieri am început să trag apa cu motopompele s-o arunc în Dunăre. Reţeaua de desecare este preluată de Interagro de la ANIF. Canalele sunt colmatate, staţia nu lucreză corepunzător, m-am rugat de mii de ori să primesc cheile staţiei şi s-o fac funcţională. S-au luat bani de la stat pentru decolmatarea şi întreţinerea reţelei de canale şi nimic nu se vede! Aproape în fiecare an ne confruntăm cu aceleaşi şi aceleaşi probleme!”, a oftat Ştefan Muscă.

„Poate reuşesc să scot apa din culturi şi să mai salvez câte ceva!

Potrivit fermierului, culturile promiteau producţii bunicele: 6.000 kg de orz la hectar, spre 5.000 kg de grâu şi 3.000 kg/ha la rapiţă, dar ploile ne-au întrerupt accesul în câmp. Temerea lui este că nu va putea recolta orzul şi grâul!

„Am cerut sprijinul noului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, şi l-am primit cu promptitudine. ANIF mi-a trimis două motopompe de la Teleorman şi Caracal şi mai aştept să vină încă una de la Giurgiu. Poate reuşesc să scot apa din câmp şi să mai reduc din pagubă; societăţile de asigurare nu despăgubesc la băltiri. Am plătit 40.000 de lei de pomană de am asigurat culturile!”, ne-adeclarat agricultorul giurgiuvean.

stefan musca nou 01_b 

„Mulţi dintre noi vom intra în faliment!”

 

Ştefan Muscă s-a ferit să contracteze producţia pentru că – spune el – preţurile sunt de batjocură! A primit oferte de 70-75 de bani pentru kilogramul de orz, 80 şi 85 de bani/kg dacă gâul e de panificaţie şi 1,7 lei kilogramul de rapiţă.

„Sunt preţuri de mizerie! Am investiţii de 6.500 de lei în medie pe hectar pentru că am cumpărat îngrăşămintele complexe cu 6.200 lei tona şi azotatul cu 5.500 lei/tonă!”, explică cultivatorul.

Apoi continuă: „Vom intra în faliment pentru că nu avem de unde să ne plătim datoriile! Dacă am cheltuieli de 6.500 lei/ha şi să zicem că obţin 3 tone de rapiţă, înmulţit cu 1,7 lei kilogramul vin 5.100 lei/ha. Ce fac cu diferenţa de 1.400 de lei? Ăsta-i un caz fericit la rapiţă! Ce fac la orz? Hai să zic că obţin 6.000 kg/ha, înmulţit cu 75 de bani fac 4.500 lei, ce fac cu diferenţa de 2.000 lei? La grâu, e cam la fel aceeaşi socoteală! Zeci şi chiar sute de ferme se vor închide pentru că fermierii voi ieşi în pierdere şi nu au de unde să vină cu diferenţa de bani! O bătaie de joc! asta înseamnă distrugerea agriculturii româneşti! Ăsta-i cel mai greu an din viaţa mea de agricultor!”

 

Despăgubirile – cea mai mare jignire din partea unui ministru al Agriculturii!

 

Ştefan Muscă nu avea cum să rateze ocazia să nu se refere la despăgubirile anunţate de Guvern. „E cea mai mare jignire din partea unui ministru al Agriculturii care şi-a bătut joc de fermieri! Ne-a minţit că ne va da 1.500 lei despăgubire pe hectarul calamitat şi ne dă 335 lei/ha; ne-a minţit că ne dă 100 de euro pentru cerealele depozitate până la 1 februarie şi ne-a dat 8,4 euro/tonă”. 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →