Cultura ciupercilor comestibile şi terapeutice - Revista Ferma
3 minute de citit

Cultura ciupercilor comestibile şi terapeutice

Iată motivul pentru care, pentru a întreţine o familie, iar mai târziu pentru o afacere, mulţi dintre noi s-au orientat, şi bine au făcut, spre o muncă productivă, eficientă, cum este cea din agricultură. Aşa s-au înfiinţat ferme pentru cultura melcilor sau peştilor sau pentru cultura ciupercilor comestibile, iar în ultima perioadă de timp, tot mai mulţi fermieri sunt preocupaţi (au citit, au auzit) de aspectul benefic al ciupercilor terapeutice, nu numai pentru cei apropiaţi din familie, dar şi pentru toţi ceilalţi, suferinzi sau nu.

România are potenţial de cultură “bio”

Iată motivul pentru care România deţine un capital intelectual deosebit, dar şi unul “bio”, acesta din urmă referindu-se la sursa, aproape, inepuizabilă de material biologic, ca substrat nutritiv pentru cultura ciupercilor. Ori, cultura acestora, aşa cum foarte mulţi o declară, nu reclamă un efort deosebit. În acest sens, merită să ne valorificăm potenţialul local, cu atât mai mult cu cât cerinţele pe piaţa de consum de ciuperci comestibile sunt foarte mari.

Producţia autohtonă de ciuperci comestibile nu acoperă nici 5% din consumul intern, iar cea a ciupercilor terapeutice este doar la început. Din contactul permanent pe care îl am cu fermierii din România, pot să afirm că cele mai bune rezultate au fost obţinute, în materie de cultură a ciupercilor comestibile şi terapeutice, de către cei care practică această îndeletnicire în zonele colinare şi montane. Aici se poate practica o agricultură ecologică (substratul celulozic este sănătos, aerul curat, ozonat, apa nu este poluată, umiditatea e constantă), ori cultura de ciuperci are nevoie de aceste binefaceri ale naturii. Iată motivul pentru care ciupercile crescute în aceste zone nepoluate se vând în magazine ca “pâinea caldă”.

Cultura ecologică de ciuperci înseamnă tehnologie şi eficienţă

Produsele ecologice sunt, în general, mai scumpe decât cele realizate cu îngrăşăminte chimice sau cu alţi compuşi sintetici. Ciupercile xilofage, cele care consumă lemnul sau paiele, pot fi considerate, fără doar şi poate, produse ecologice; le administrăm doar apă în cursul ciclului de producţie, şi nimic mai mult. Ce alt produs mai ecologic şi mai curat decât ciuperca Pleurotus poate exista! Nu intră în calcul ciuperca albă de bălegar (Champignon), care “înghite” zilnic cantităţi însemnate de pesticide. Motiv pentru care la o producţie mare, liniştit, preţul de producţie poate fi diminuat.

Dar cum putem obţine o asemenea cultură sănătoasă, ecologică? Simplu! Să apelăm la specialişti, care ne vor da soluţiile cele mai eficiente din punct de vedere tehnologic. Aşa sunt biologii, inginerii agronomi, biotehnologii, care deţin cheia succesului. Doar prin colaborare şi contact permanent cu specialiştii în domeniu obţinem o producţie eficientă de produse ecologice, sănătoase.

De altfel, fermierul producător de ciuperci comestibile sau terapeutice, este un biotehnolog, el continuă activitatea ştiinţifică a unui biolog, producător de miceliu, la un alt nivel. El trebuie să respecte cu rigurozitate indicaţiile specialistului, pentru ca miceliul să producă ciuperci frumoasae şi gustoase. Deci munca lui numai în acest fel poate fi eficientă, fermierul fiind absolvit de riscul tehnologic.

Acestea fiind spuse, fără nici un fel de dubiu, nu aţi greşi dacă aţi începe o astfel de afacere, deosebit de frumoasă, relaxantă şi, de ce nu, profitabilă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →