Precocitatea accentuată permite înfiinţarea de plantaţii anuale şi multianuale, introducerea căpşunului în asolamentele de legume şi flori în câmp sau protejat şi solarii şi recuperarea rapidă a cheltuielilor făcute cu înfiinţarea plantaţiilor.
Căpşunii ajung la maturitate la sfârşitul lunii mai, odată cu cireşele cele mai timpurii, iar în cazul culturilor protejate, cu 2-3 săptămâni mai repede, producţia fiind valorificată avantajos, relizându-se venituri înaintea celor obţinute de la alte specii pomicole.
Căpşunul este singura specie pomicolă cultivată în sere şi solarii. Această particularitate biologică, precum şi alt caracter genetic specific căpşunului, remontanţa şi indiferenţa la fotoperioadă a unor soiuri, creează posibilitatea ca acest fruct să poată fi consumat proaspăt tot timpul anului.
Căpşunul este specia pomicolă capabilă să dea peste 25 tone la hectar (în California, peste 70 to/ha), chiar în primul an după plantare. Căpşunul poate să contribuie la valorificarea eficientă a condiţiilor pedoclimatice din zona colinară, precum şi a celor oferite de mica proprietate privată, specifică în prezent agriculturii din România.
Speciile de Fragaria din flora spontană, dar şi soiurile cultivate, au o arie de răspândire largă, cuprinsă între 15o şi 55o latitudine. Nici altitudinea nu este un factor limitativ. În Elveţia, căpşunul se cultivă la peste 1500 metri. Plasticitatea ecologică face ca numeroase soiuri de căpşun să producă bine atât în nodrul îndepărtat din Alaska cât şi la ecuator.
Soiuri
Soiurile de căpşun cunoscute până în prezent pot fi clasificate după tipul de fructificare în trei grupe:
• tipul de zi scurtă, cu o singură fructificare în timpul perioadei de vegetaţie;
• tipul remontant, cu o fructificare secundară în timpul toamnei;
• tipul indiferent la fotoperioadă (day-neutral), care fructifică în tot cursul perioadei de vegetaţie, până toamna târziu, când temperaturile scăzute determină plantele să treacă în perioada de repaus vegetativ.
O durată mai lungă a sezonului de producţie este benefică pentru cultivatori, asigurând o rentabilitate ridicată la hectar, mai ales prin preţurile practicate în extrasezon. Consumatorii beneficiază de acest lucru prin faptul că fructele proaspete sunt superioare calitativ şi nutritiv celor congelate sau conservate.
Cultura căpşunului
Cisteste si...
Fermierii așteaptă prețuri mai bune şi nu vând grâu. Se anunţă preţuri în creştere pentru floarea soarelui şi porumb… pentru cine o să aibă de vânzare
Încetinirea vânzărilor de cereale în regiunea bazinul Mării Negre, dar şi în Franţa a condus la o uşoară apreciere a […]
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii […]
Inter Agrar, filială a Grupului Schröder, devine distribuitor oficial Fendt şi Valtra în Slovenia, Croația și Serbia
Inter Agrar preia oficial distribuția pentru Fendt și Valtra în Slovenia, Croația și Serbia începând cu 1 septembrie 2025. Inter […]
Plafonare subvenții APIA: Fermele medii și mari, excluse de la bani! Vor mai primi o singură plată APIA!
Plafonare subvenții APIA: Fermele medii și mari ar putea fi excluse de la plata subvențiilor APIA, urmând să primească o […]
Ion Dumitrescu: La păioase toţi fermierii ar trebui să iasă pe plus, am revenit la preţurile de acum 3 ani. În vestul ţării 30% din porumb este afectat de secetă
Campania de recoltat la orz s-a încheiat cu o producţie medie de 6000kg/ha, „un rezultat bun pentru condiţiile din acest […]
Dezastrul PPA: România a pierdut 1,8 milioane de porci! Câtă carne de porc importăm și cât ne costă pesta porcină africană!
România a pierdut un număr uriaș de porci din cauza focarelor de pestă porcină africană (PPA) și a devenit unul […]