6 minute de citit

Cultivatorul cu discuri Admiral este ideal

Admiral are performanţe de neegalat la culturile de porumb, soia, grâu şi orez. Dintre avantaje amintim versatilitate crescută prin mărirea spaţiului liber dintre discuri; flux maxim de pământ mobilizat datorită unei gărzi mari la sol; afânare intensivă a terenului datorită celor 4 rânduri de discuri; îngroparea completă a resturilor vegetale prin utilizarea discurilor cu diametru mare; nivelare foarte bună datorită utilizării în spate a secţiunii combinate (grapă cu dinţi şi tăvălug). Cultivatorul realizează o afânare foarte bună a solului în orice condiţii de lucru. Admiral este versatil indiferent pe ce sol lucrează.

Cultivatorul cu discuri Admiral este ideal

Rezistenţă sporită
Cadrul cultivatorului este solid şi puternic, având o rezistenţă de neegalat. De-a lungul cadrului sunt dispuse, după braţul de tracţiune, 4 rânduri de discuri cu diametrul de 610 mm, împărţite în perechi situate la distanţe de 1.000 mm una de cealaltă. Discul este uşor concav, ceea ce asigură o tăiere eficientă pe orice tip de suprafaţă. În partea din spate a cultivatorului cu discuri, o grapă cu dinţi permite gestionarea unui flux mare de sol. În final, un tăvălug nivelează suprafaţa, lăsând terenul uniform.
În secţiunea centrală, un rând de roţi cu diametrul mare menţine adâncimea de lucru dorită. Pentru a reduce solicitările la braţul de tracţiune şi la cuplajul tractorului, braţul de tracţiune folosit la Admiral este dotat cu un amortizor cu arc de siguranţă, care-i protejează structura atât la transport, cât şi în lucru.
Cultivatorul este dotat cu 68 de discuri, care sunt distribuite din 50 în 50 de cm în interiorul aceluiaşi rând şi dispuse neuniform la 25 cm în zona de suprapunere a celor două rânduri. Acestea au rolul de a tăia solul, de a-l amesteca cu resturile vegetale şi de a le încorpora perfect, pentru ca în final să obţinem un rezultat întotdeauna eficient.
Pentru a asigura o reglare mai uşoară şi o eficienţă mai mare a tracţiunii, poziţionarea discurilor a fost gândită în aşa fel încât să anuleze posibilele efecte ale unei alunecări în lateral. Datorită noului design al perechii duble de discuri dispuse succesiv, Admiral introduce un nou concept al maşinii pentru prelucrarea minimă a solului. La o singură trecere, terenul şi resturile vegetale sunt amestecate şi îngropate eficient. Modul de acţiune asupra solului, cât şi asupra resturilor vegetale face din Admiral un utilaj unic pe piaţă.
Secţiunea centrală are patru perechi de roţi în tandem, care permit urmarea cu precizie a denivelărilor terenului şi menţinerea adâncimii corecte de lucru, până la 15 cm. Secţiunea din spate a fost dotată cu o grapă cu dinţi (de 70 cm), împărţiţi pe 3 rânduri, pentru a gestiona fluxul mare de sol, redistribuindu-l în mod uniform. Un tăvălug în partea din spate are rolul de a nivela şi reconsolida suprafaţa, lăsând solul perfect nivelat.

Flexibilitate şi putere
Pentru a garanta performanţe maxime şi fiabilitate în timp, suportul tip arc în formă de C, realizat din oţeluri speciale de înaltă rezistenţă, a fost supus numeroaselor teste, pentru a-i fi îmbunătăţită capacitatea de a rezista la tensiuni înalte şi de a reveni apoi în poziţia iniţială. Fiecare disc e amortizat de către un arc special, perfecţionat pentru a garanta flexibilitate şi putere. Acest tip de arc special permite o gardă mare la sol şi o distanţă pe verticală mare (20 cm), pentru depăşirea tuturor obstacolelor. Fiecare disc este instalat pe butuci speciali, model „Culti-Hub”, supradimensionaţi, pentru a garanta o fiabilitate mai mare în lucru. Cei doi rulmenţi conici sunt scufundaţi în baie de ulei şi sunt protejaţi de un sistem special de garnituri, pentru a fi feriţi de praf, apă şi noroi.

Reglaje optime
Adâncimea de lucru a cultivatorului cu discuri este asigurată de roţile de reglare a adâncimii din secţiunea centrală. Un opritor mecanic reglează limitatorul de cursă al pistoanelor şi determină adâncimea necesară în funcţie de cerinţele de lucru. Acesta poate fi reglat uşor prin intermediul manivelei amplasate în partea din faţă. Dacă adâncimea de lucru nu este egală pe tot frontul de lucru, trebuie reglată înălţimea roţilor laterale. Dacă adâncimea de lucru a aripilor este mai mică decât cea a cadrului central, trebuie să reglăm tirantul mecanic, scurtând lungimea „L”, pentru a transfera o greutate mai mare pe partea din exterior. Dacă adâncimea de lucru a aripilor este mai mare decât cea a cadrului central, trebuie să întindeţi tirantul mecanic până la echilibrarea completă a maşinii.
Grapa din spate poate fi reglată în diverse poziţii, numerotate de la 1 la 5, în funcţie de condiţiile terenului. În zone foarte dificile (cum ar fi un teren cu o umiditate ridicată, cu o cantitate mare de resturi vegetale etc.), grapa se poate fixa în poziţia 5.
Tăvălugul din spate poate fi setat pe două poziţii:
– de lucru, în care, datorită unui arc, presiunea descărcată la sol este egală cu 170 kg, pentru o afânare şi o nivelare uniforme;
– prin intermediul unui pivot se poate ridica şi retrage tăvălugul din zona de lucru în cazul în care solul are o umiditate ridicată, pentru a evita riscul de înfundare. Pentru o afânare ulterioară a terenului, este disponibil un tăvălug posterior cu bare tip lamă, care îmbină profilul puternic cu viteza mare de rotaţie, pentru un efect de tăiere mult mai mare.
Admiral este format din trei secţiuni pliabile, lăţimea de transport fiind de 4,30 m. Cele patru roţi de sprijin, alături de braţul de tracţiune cu amortizare, garantează un transport în siguranţă chiar şi pe terenurile accidentate.

CARACTERISTICI TEHNICE:
– adâncime de lucru între 8 şi 15 cm;
– lăţime de lucru de 850 cm;
– lăţime de transport – 415 cm;
– înălţime de transport – 430 cm;
– lungime de 10,2 m (la varianta cu tăvălugi);
– viteză de lucru de 12 km/h;
– cadru pliabil realizat din 3 secţiuni;
– puterea necesară la tractor poate fi cuprinsă între 280 şi 360 CP, în funcţie de tipul solului;
– greutate de 9400 kg.

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →