Cultivatoarele Väderstad NZ. De la A la Z. - Revista Ferma
4 minute de citit

Cultivatoarele Väderstad NZ. De la A la Z.

Conceptul cultivatorului Väderstad NZ ţine cont de importanţa preciziei adâncimii de prelucrare a solului. Prin structura sa cu mai multe roţi late integrate în şasiul utilajului, cultivatorul Väderstad NZ are o suprafaţă de contact mai mare cu solul. Acest lucru reprezintă certitudinea că roţile sunt pe suprafaţa solului, păstrând astfel adâncimea corectă de lucru. Roţile suport sunt montate în sistem boghiu decalat, oferind astfel şasiului două axe portante. Acest şasiu acordă stabilitate în lungul utilajului şi menţine dinţii din faţă la aceeaşi adâncime de lucru ca şi cei din spate. Prin distribuirea sarcinii cu 40% pe axa faţă şi 60% pe axa spate se garantează o conturare şi rezultate excelente pe terenuri neuniforme.

Cultivatoarele Väderstad NZ
Dinţii vibranţi sortează solul, deplasând agregatele mai mari către suprafaţă şi pe cele mai mici în profunzime. Aceasta creează o suprafaţă protejată, în timp ce realizează contactul mai bun al seminţelor cu solul. Väderstad NZ este astfel un utilaj compact ce reduce vibraţiile şi creşte stabilitatea, în consecinţă menţinând o adâncime constantă de lucru. În condiţii de teren în pantă, structura compactă realizează o conturare bună, îmbunătăţind şi mai mult rezultatele.
Bara CrossBoard mută solul înainte, nivelând astfel terenul. Aceasta este echipată cu sistem hidraulic primar-secundar, asigurând astfel o lucrare de nivelare perfectă de fiecare dată. Bara stabilizatoare cu dublă acţiune menţine dinţii CrossBoard împreună, ca o unitate compactă, împiedicând astfel ca un dinte să se mişte individual înainte sau înapoi. Aceasta îmbunătăţeşte acţiunea de mărunţire a bolovanilor, în acelaşi timp crescând şi mai mult efectul de nivelare.

NZ Aggressive 500-1000
Cultivatorul NZ Aggressive, disponibil cu lăţimi de lucru cuprinse între 5 şi 10 metri, lucrează intens, economisind treceri. Acesta dispune de bara de nivelare CrossBoard, urmată de dinţi cu spaţiere de 7,5 cm, distribuiţi pe 5 sau 6 axe. Funcţia de control de pe NZ Aggressive permite ajustarea adâncimii de lucru din mers pentru adaptarea la situaţii variate de lucru. Pentru a crea condiţiile optime de înfiinţare, cultivatorul NZ Aggressive poate fi reglat astfel încât, de exemplu, să lucreze mai intens pe capete sau oriunde este nevoie de cultivare mai adâncă.
Dinţii intens vibranţi AgrillaCobra sunt construiţi din oţel durificat. Vibraţiile sortează agregatele mai mari la suprafaţă, iar pe cele mici în sol. Aceasta creează o suprafaţă a solului protejată la intemperii, în acelaşi timp întreţinând contactul seminţelor cu solul. Dalta este poziţionată în spatele prinderii, asigurând astfel rezistenţă bună la pietre şi durată mare de viaţă. Combinaţia între garda la sol mare şi distribuţia dinţilor oferă un flux impresionant şi cultivare intensă. Pe de altă parte, NZ Aggressive 700-1000 este echipat cu roţi de transport cu suspensie în standard. Suspensia roţilor protejează şasiul utilajului prin eliminarea şocurilor importante din timpul transportului. În plus, transportul devine mai lin.

Bogdan CONSTANTIN
PR & Communication Specialist
Titan Machinery România

VÄDERSTAD NZ – POVESTEA UNUI BRAND
Într-o sâmbătă după-amiază, către sfârşitul anului 1981, George Clough, un fabricant de pluguri din Noua Zeelandă, a telefonat producătorului suedez. Văzuse produsele Väderstad în Germania şi voia cu ardoare să lucreze cu compania nordică, urmărindu-şi astfel extinderea gamei de produse. Zis şi făcut! A zburat către Arlanda de unde a închiriat o maşină şi a plecat spre Väderstad, urmând să rămână acolo peste weekend. În acel sfârşit de săptămână, ideea de dezvoltare continuă a gamei de cultivatoare a luat amploare, constatând că i se potriveşte de minune.
Drept urmare, a fost semnat un contract preliminar, iar George Clough avea dreptul să fabrice local cultivatoarele pentru piaţa neozeelandeză. Din acel weekend, noua serie de cultivatoare Väderstad s-a numit NZ, devenind între timp un concept foarte bine cunoscut miilor de fermieri ce îl utilizează. Faptul că nu s-a ales nimic de contractul cu Clough este altă poveste… Mai târziu, compania Norwood a început importul de utilaje Väderstad în Noua Zeelandă, inclusiv cultivatoare NZ. Cultivatoarele NZ au fost lansate în primăvara anului 1982, iar aproximativ 30 de unităţi au fost vândute în avans în timpul iernii.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →