Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

20230712 105704 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?Uleiul de măsline este cel mai contrafăcut aliment din lume! Cum te poți feri de falsuri? Cea mai bună variantă e să mergi direct la sursă. Vei cumpăra ulei de calitate premium și la cel mai bun preț!

Pentru mulți turiști, Grecia nu înseamnă doar plaje fabuloase, mare și gastronomie. Reprezintă și oportunitatea de a vedea cum trăiesc localnicii și, de ce nu, de a-ți face ”plinul” cu ceea ce mulți numesc ”aurul lichid” al acestei țări: uleiul de măsline!

20230712 105523 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

UN COPAC BINECUVÂNTAT!

Insula Thassos abundă în culturi de măslini, iar producţia uleiului de măsline a susţinut financiar multe generaţii.
Bătrânii măslini noduroși răsar din toate colțurile Thassosului iar înainte ca producția de ulei să fie modernizată, în secolul al XX-lea, fiecare sat al insulei avea o moară de apă pentru obținerea prețiosului și gustosului lichid.
În Thassos, măslinul este considerat un copac binecuvântat, tocmai de aceea nimic din ceea ce produce el nu se pierde. Frunzele sunt utilizate ca hrană pentru animale (în principal mici ferme de capre), lemnul este folosit în sculpturi şi la încălzirea caselor pe timp de iarnă iar măslinele fie sunt presate pentru ulei, fie sunt conservate şi utilizate în gastronomie.
În Thassos se cultivă măslinele de calitate superioară „throuba”, bogate în calităţi nutritive şi din care se produce un ulei de măsline extravirgin, cu aciditate foarte scăzută.

20230712 105805 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

THROUBA, ”AURUL” DIN THASSOS

Soiul Throuba este unic prin faptul că măslinele se coc în mod natural pe ramuri iar când ajung la maturitatea deplină sunt prinse în plase speciale amplasate sub arbori și culese manual pentru a preveni lovirile.
Se știe că măslinele au un gust foarte amar, ceea ce le face improprii consumului în stare naturală. Nu este cazul măslinelor Throuba sau Throumba. Sunt singurele care pot fi mâncate direct de la sursă, din copaci! Prezența ciupercii Phoma oleae permite măslinelor să-și piardă amăreala în timpul coacerii.
Măslinele din Thassos sunt mici, ridate, dar cărnoase cu o textură asemănătoare stafidelor și reprezintă o sursă excelentă de nutrienți! Cântăresc aproximativ 3-5 grame și au un conținut de ulei ridicat, de până la 25%.
Sunt recoltate din noiembrie până în ianuarie. După recoltare sunt ținute la sare între 3 și 6 luni iar expunerea lor la aer le îmbunătățește culoarea prin oxidare. Produsul final al acestui proces este o măslină cu aromă și un gust minunat. Pot fi păstrate la frigider timp de un an fără să își piardă aromele!
Unicitatea măslinelor Throuba este recunoscută prin schema de calitate DOP la nivel european (Denumire de origine protejată).

20230711 113431 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

ÎN VIZITĂ LA MUZEUL SOTIRELIS

Dacă sunteți în vacanță în insula Thassos nu puteți rata o vizită inedită la muzeul vestitei fabrici de ulei SOTIRELIS din Panagia.
Satul Panagia se află în partea de nord-est a insulei, la 8 kilometri de Limenas, cel mai mare oraș din Thassos. În Limenas funcționează, din 2007, cea de-a treia facilitate de producție a brandului Sotirelis, o fabrică ultramodernă.
Însă uleiul de măsline extra-virgin este produs de către familia Sotirelis de 4 generații, în fabrica proprie înființată de străbunicul actualului proprietar în anul 1915! Pe atunci, întreaga producție era realizată exclusiv prin metoda tradițională, cu ajutorul unei mori de apă care acționa mașinile iar întregul flux tehnologic poate fi văzut astăzi în muzeul amenajat în incinta locației originare din Panagia.
Începând cu anul 1968, când insula a fost racordată la rețeaua de energie electrică, fabrica a trecut prin mai multe etape de modernizare. La muzeu puteți viziona un filmuleț despre cum funcționa moara de apă și presele de ulei, inclusiv în limba română!
În curtea vechii fabrici puteți vedea mașini și utilaje folosite la începuturi care, atenție, încă sunt funcționale și pot fi acționate de la o telecomandă, în mai puțin de un minut… ceea ce este incredibil, ținând cont de faptul că roțile din granit cântăresc două tone fiecare!
Tot aici se află și magazinul de prezentare Sotirelis, de unde puteți achiziționa ulei de măsline extra-virgin, măsline, pastă de măsline, săpunuri, uleiuri și creme cosmetice.

20230711 113347 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

DIN ACESTE MOTIVE ESTE ”AURUL LICHID”!

Nu doar avantajele economice definesc valoarea industriei. Uleiul de măsline extravirgin are importante proprietăți nutriționale benefice pentru menţinerea sănătății organismului. Consumat în mod constant, ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare, a ulcerului gastroduodenal, a gastritei și a calculilor biliari.
Uleiul de măsline Sotirelis presat la rece conține o mare cantitate de acizi monosaturați și de antioxidanți, având o aciditate de 0,4.
Pentru ca un ulei de măsline să fie considerat extravirgin trebuie să aibă o aciditate de sub 0,8%. Aciditatea este determinată de mai mulți factori, precum metoda de prelucrare, dar și tipul de măsline folosit, pentru că unele măsline sunt natural mai acide decât altele.
Măslinele Throuba din insula Thassos sunt o sursă bogată de oleuropeină, care este un antioxidant puternic, cu proprietăți antiinflamatorii. Sunt și o sursă bună de vitamina A și grăsimi mononesaturate.

20230711 113309 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

108 ANI DE TRADIȚIE ÎN OBȚINEREA ULEIULUI DE MĂSLINE

În 1915, la Sotirelis, moara de apă era pusă în mișcare de 3 izvoare care coborau din munte și treceau prin curtea fabricii. Toate celelalte operațiuni erau manuale. La începutul anilor ’30 a fost instalată aici prima presă hidraulică (cu trei coloane), dar hidroenergia era în continuare folosită.
Vezi cum era obținut uleiul de măsline extravirgin în Thassos, acum 108 ani!

Uleiul de măsline Sotirelis este distribuit și în România. Aflați detalii!

20230711 112953 Cui și de ce i se spune ”aurul lichid” al Greciei?

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →