Cu sigiliu sau nu, grânele ucrainene tot vor rămâne în România! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cu sigiliu sau nu, grânele ucrainene tot vor rămâne în România!

export cereale camioane steag ucraina credit foto iStock Nikolay Malshakov copy Cu sigiliu sau nu, grânele ucrainene tot vor rămâne în România!

Grânele ucrainene au dat și dau în continuare mare bătaie de cap fermierilor și transportatorilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat ferm: că nu se vând cerealele din Ucraina pe teritoriul României și nicio grână tranzitată nu va rămâne în România!

Cică, sigiliile electronice ar rezolva problema. Ei, aș!

Îl contrazice Constantin Dobrescu, reprezentant transportatori la protest:

„Dumneavoastră vă imaginați că printr-o vamă intră un camion încărcat cu cereale, o benă, și se aplică un sigiliu, care nu este ermetic. Se pot face anumite sisteme pe unde se descarcă o parte din cantitate și la beneficiar ajunge mai puțin”, susține protestatarul.

Sunt foarte multe camioane ucrainene cu 35-36 tone de cereale care intră în România prin zona de nord, descarcă într-un depozit până la 24 t, cantitate care ajunge în portul Constanța. Diferența de 11-12 tone rămâne la negru în România, punând o presiune pe prețurile cerealelor românești.

Soluția explicată de transportator e simplă: „ANAF să cântărească camionul când a intrat în România cu 24 t și să ajungă în portul Constanța în controlul ANF tot cu 24 t. Dacă se intră în țară cu 24 de tone și se iese din tot cu 24 de tone nu avem nevoie de sigiliu! Ca să punem un sigiliu este să ne încurcăm în proceduri, înseamnă oameni în plus, timp de așteptare.”

Scula pe basculă sau ciupeala la cântar!

Sunt diferite metode de a fenta sistemul de cântărire pe care ni le-a dezvăluit Florentin Bercu, director director executiv la UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Acesta susține că sunt tiruri încărcate full, dar când sunt cântărite își pierd jumătate din greutate! Probabil că încalecă cu jumătate de mașină pe cântarul basculă și figurează pe sigiliul electronic doar cu 24 de tone încărcătură, limita legală.

„Sigiliile electronice nu se pun la gurile de descărcare, adică nu acoperă în totalitate să zici că nu mai poți să umbla la benă. Totodată, am înțeles că pentru importurile pe termen scurt (sau de scurtă durată) nu există o înregistrare, majoritatea operatorilor care iau licență se înregistrează pe acea categorie pentru care nu este obligatoriu a se înregistra”, ne-a declarat directorul UNCSV.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →