MADR va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare, pentru a avea o imagine completă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență.
Evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru tate produsele, de la cereale şi seminţe, la carne, lactate, apă şi produse de morărit şi panificaţie.
Deocamdată, românul are ce mânca, însă problema e că hrana se scumpeşte pe zi ce trece. Ministrul agriculturii raportează, la rându-i, că stăm bine cu stocurile de alimente. România produce, ce-i drept, dar la costuri din ce în ce mai mari şi cu riscuri pe măsura vremurilor.
Conjunctura geo-politică actuală a adus ţara noastră în ipostaza de exportator de grâne la mare căutare pe piaţă. Să spunem doar că peste 1 milion de tone de grâu a plecat spre alte zări doar în luna martie, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fermierii sunt mulţumiţi, au făcut bani frumoşi la vânzare. Însă nu la fel de fericit e sectorul românesc de morărit şi panificaţie. Multe mori au pus deja lacătul pe afaceri, motivând lipsa materiei prime.
Codaşi la capitolul procesare agroalimentară eram oricum, şi fără pandemie, şi fără războiul ruso-ucrainean care dă peste cap toate socotelile economice ale lumii. În ceea ce priveşte cerealele, din cele 11 milioane tone de grâu pe care le-a produs anul trecut, România a procesat doar 3 milioane tone.
Pus în faţa unei noi potenţiale crize, cea a panificaţiei (deocamdată avem pâine, dar la preţ deja dublu!), Ministerul Agriculturii face ce ştie el mai bine: pregătește o nouă lege, prin care să îi convingă pe fermierii români să păstreze grâul în ţară şi să îl transforme aici în făină. Cine face asta ar urma să primească un bonus de 10 la sută din preţul mărfii livrate procesatorilor.
Ce spun agricultorii despre noua propunere? Cei mai mulţi probabil nu se vor complica, mai ales că nu prea mai sunt procesatori români care să preia o producţie atât de mare. Sunt şi cei care vor cântări bine avantajele de preţ, în special cei care-şi permit depozitarea recoltelor. „Preţul va fi cel care decide unde, cum şi cât vindem” spune un producător, în condiţiile în care piaţa este extrem de volatilă în acest moment, cu doi mari producători mondiali scoşi temporar din joc, cu vremea extremă din unele părţi ale globului şi incertitudinile privind viitoarele recolte. În acest context, mulţi dintre fermierii de la noi au renunţat la a mai încheia precontracte cu traderii, anul trecut preţul oferit de aceştia fiind mult sub preţul pieţei!
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro