Cu EVION, treieratul devine accesibil tuturor - Revista Ferma
5 minute de citit

Cu EVION, treieratul devine accesibil tuturor

Evion 1 Cu EVION, treieratul devine accesibil tuturor

Claas a făcut totul pentru a ieşi din nou în evidenţă în această vară, iar lansarea noului model de combină Evion nu face decât să confirme ataşamentul grupului german faţă de valorile familiei.

Despre Evion am auzit prima oară în iunie, când am şi avut şansa de a o vedea în cadrul unui eveniment restrâns organizat chiar în timpul târgului AgriPlanta – RomAgroTec. Modelul expus atunci purta semnătura Cathrinei Claas-Mühlhäuser, moştenitoarea acestui business de familie, însă nu avea însemnele ataşate. Aşadar, numele era încă un secret bine păstrat despre care aveam să aflu abia odată cu lansarea oficială de pe 18 iulie.

O gamă completă

Seria Evion completează segmentul inferior al gamei de recoltat Claas, fiind dezvoltată special pentru a deservi exploataţiile agricole de familie, precum şi acei prestatori de servicii sau fermieri care cultivă suprafeţe mai mici sau mai fragmentate. Cele trei modele, care oferă un sistem de treierat cu lăţimea de 1.420 mm şi separare secundară cu cinci scuturători, înlocuiesc modelele Avero, ieşite din producţie, precum şi segmentul inferior al seriei Tucano, în timp ce variantele de performanţă superioară Tucano sunt succedate de familia Trion. Împreună cu seria Lexion, care a suferit o actualizare de gamă în 2019, noua generaţie de combine Claas este acum completă.

Evion 3 Cu EVION, treieratul devine accesibil tuturor

Performer de cursă lungă

Pentru dezvoltarea Evion, inginerii Claas au urmărit în mod conştient nevoile speciale ale segmentului, deoarece în cazul fermelor familiale o astfel de investiţie are o importanţă deosebită şi este adesea o decizie comună a mai multor generaţii. În consecinţă, a fost proiectată o construcţie robustă şi durabilă, care poate rămâne în familie pentru o lungă perioadă de timp, datorită componentelor Trion şi Lexion care şi-au dovedit deja fiabilitatea. Pe lângă faptul că s-a concentrat pe utilizarea componentelor de înaltă calitate, cu eficienţă dovedită, oferind o calitate fără compromisuri a treieratului şi asigurând fiabilitate în funcţionare, chiar şi în condiţii dificile de recoltare, echipa de dezvoltare s-a asigurat că noul Evion este uşor de utilizat. Prin urmare, acesta este echipat cu o unitate de treierat tangenţială cu un singur bătător de dimensiuni mari (600 mm) şi un rotor sincronizat combinat cu cinci scuturători de paie cu o lungime de 4,40 metri şi o lăţime a canalului de alimentare de 1.420 mm.

Caracteristici tehnice remarcabile

Rezultă astfel o suprafaţă impresionantă a contrabătătorului, de 0,95 mp şi o suprafaţă de separare de 6,25 mp, asigurată de scuturători. Completată de grătarul de pre-separare standard de sub bătător, această configuraţie oferă un randament ridicat şi o calitate excelentă a cerealelor. Viteza bătătorului este infinit reglabilă prin intermediul terminalului Cemis 700. Reglarea jocului contrabătătorului se efectuează hidraulic din cabină şi este prevăzută o protecţie integrată la suprasarcină. Întrucât contrabătătorul, atât în varianta Classic, cât şi în versiunea Maxi, este o unitate MULTICROP, comutarea între diferitele tipuri de cultură se realizează foarte rapid şi uşor, iar când este necesară conversia, segmentele contrabătătorului pot fi schimbate cu uşurinţă prin separatorul de pietre. Opţional, sunt disponibile şi funcţiile CEMOS AUTO CROP FLOW şi AUTO SLOPE.

Evion 2 Cu EVION, treieratul devine accesibil tuturor

Putere mare de descărcare a materialului recoltat

Buncărul de boabe integrat în spatele cabinei are o capacitate de 5.600 litri pentru modelul EVION 410, de 6.500 litri pentru EVION 430 şi de 8.000 litri pentru varianta vârf de gamă, EVION 450. Senzorii alertează operatorul când nivelul de umplere ajunge la 70 la sută şi apoi la 100 la sută. Pe lângă această funcţionalitate, o fereastră de inspecţie de dimensiuni mari a buncărului de boabe oferă operatorului vedere directă şi cuprinzătoare a nivelului de umplere şi a calităţii cerealelor. În materie de descărcare, toate cele trei modele EVION beneficiază de diametrul de 330 mm al tubului de descărcare al buncărului de boabe şi de rata de descărcare rezultată de 90 de litri pe secundă, ceea ce înseamnă că descărcarea poate fi finalizată în cel mult un minut şi jumătate! Un alt argument puternic în favoarea noului EVION îl constituie elevatorul de cereale, cu o capacitate de transport mărită, de 34 l/s.

Economie de combustibil

Combinele din seria EVION sunt echipate cu un motor Cummins de 6,7 litri care îndeplineşte standardul de emisii Stage V. Este practic aceeaşi unitate common-rail cu şase cilindri folosită pentru modelul Trion, care excelează prin faptul că poate furniza un cuplu ridicat la turaţii mici. Puterea nominală maximă de 204 CP (EVION 410), 231 CP (EVION 430) şi 258 CP (EVION 450) este disponibilă la doar 1.900 rpm, în timp ce turaţia la ralanti este scăzută la 800 rpm (1.200 rpm cu funcţii hidraulice active). Sistemul de management al motorului DYNAMIC POWER asigură faptul că motorul furnizează doar atâta putere cât este necesar în momentul respectiv, ceea ce, potrivit producătorului, ar trebui să asigure o economie de carburant de până la 10 procente.

DIFERITE NIVELURI DE ECHIPARE

La fel ca şi legendarul Dominator, noul Evion va fi disponibil în versiunile Maxi sau Classic, ambele variante putând fi selectate cu niveluri de echipare Trend sau Business. În practică, modelele Classic sunt instrumentele de bază pentru recoltarea tradiţională a cerealelor, în timp ce versiunile Maxi sunt instrumentele ţintă pentru recoltarea câmpurilor de porumb, floarea soarelui sau leguminoase cu cerinţe de performanţă mai ridicate. Nivelul de echipare Trend reprezintă configuraţia rentabilă pentru ambele variante, în timp ce pachetul Business oferă ceva mai mult clienţilor cu nevoi mai mari. Tehnologia Evion se bazează de fapt pe un sistem modular care este deja folosit pentru construcţia unui număr de aproape 40 de versiuni ale modelelor Lexion şi Trion.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →