Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni - Revista Ferma
7 minute de citit

Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni

Foto 5 IMG 6820 Cu două Weidemann a înlocuit patru oameniGraţie unui proiect în valoare de peste un milion de euro, derulat prin cooperativa a cărui membru fondator este, Ionuţ Horincar a rezolvat în mare parte problema forţei de muncă.

Zootehnia nu mai este de mult un loc de refugiu pentru cei ce caută un trai liniştit şi stabil. Îţi trebuie o oarecare doză de curaj (unii ar spune chiar inconştienţă) pentru a te înhăma astăzi la drum într-un domeniu atât de complex şi dinamic. Implicarea tinerilor e absolut vitală pentru a salva acest sector de la un previzibil declin. Ionuţ Horincar, de 32 de ani, şi fratele său Nicolae, cu şase ani mai în vârstă, vor să demonstreze că pasiunea şi perseverenţa pot transforma provocările în oportunităţi.

Foto 4 IMG 7053 Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni

O fermă zootehnică mixtă

Pentru familia Horincar, creşterea animalelor este un mijloc de existenţă, dar şi o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie. Inginer zootehnist de profesie, Ionuţ se ocupă în special de ferma de vaci pentru lapte, având în exploatare circa o sută de Bălţate, în timp ce Nicolae, medic veterinar, e responsabil mai mult de ferma de ovine, cu cele peste 700 de exemplare din rasele Ţurcană şi Lacaune. Aceste activităţi le desfăşoară în localitatea Bucium din judeţul Sălaj, o aşezare tipică regiunii Transilvaniei, care în Antichitate adăpostea un important castru roman.

Foto 3 IMG 7007 Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni
Weidemann în ferma de vaci

Bălţate metisate cu Fleckvieh

„De mici am avut animale în gospodărie. Dar la modul serios ne-am apucat abia după finalizarea studiilor universitare. Atunci am început practic să investim în animale, încercând să facem o ameliorare genetică a efectivului. Astfel, pe Bălţata noastră autohtonă am venit cu infuzie de Fleckvieh elveţian. Iar în ceea ce priveşte creşterea ovinelor, iniţial am avut doar Ţurcane, însă acum doi ani am importat primele 50 de oi adulte Lacaune, tocmai din Spania. Ulterior, anul trecut, am mai achiziţionat 110 mieluţe Lacaune din Franţa, pentru a ne creşte producţia de lapte”, ne-a mărturisit Ionuţ.

Pe lângă activitatea zootehnică, familia Horincar lucrează şi 100 de hectare, doar cât să-şi producă furajele pentru animale.

Investiţii cu fonduri europene

Lipsa forţei de muncă reprezintă şi pentru ei o mare provocare. „Ne-am împărţit cumva sarcinile, dar ne ajutăm reciproc când e nevoie. La oi, de exemplu, nu mai avem nici un om de mai bine de trei luni. Aşa că le ţinem pe stabulaţie. Dacă ar merge unul din noi la păşune cu ele nu ar mai avea cine să se ocupe de celelalte activităţi din fermă. Cea mai mare problemă a noastră este lipsa personalului. Pentru că oamenii în general preferă să stea acasă pe ajutor social”, a constatat tânărul. În aceste condiţii, investiţia în utilaje mai performante, care să înlocuiască munca fizică, a devenit o prioritate. Prin intermediul unui proiect FEADR în valoare de peste un milion de euro, accesat prin Cooperativa Agricolă ”Fermele HOR”, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ.

Foto 1 IMG 7112 Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni

Încărcătoarele Weidemann l-au scăpat de stresul muncii fizice

Printre utilajele şi echipamentele achiziţionate pe acest proiect se numără şi două încărcătoare Weidemann (T6027 şi 1260 LP), respectiv o semănătoare Monosem de prăşitoare pe 6 rânduri, toate cumpărate de la Tehnodiesel. „A fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Am înlocuit patru, dacă nu chiar cinci oameni, cu cele două încărcătoare. Aveam nevoie de aceste utilaje pentru a ne uşura munca. Spre exemplu, încărcătorul telescopic îl folosim la furajat animalele, la manipulat nutreţ şi cereale sau pentru umplerea remorcii tehnologice. De când a ajuns la noi în fermă, în urmă cu mai bine de un an, nu cred că a trecut o zi fără să-l folosim. Are deja 680 de ore de funcţionare”, a menţionat Ionuţ. T6027 are 75 CP şi poate ridica diferite greutăţi până la înălţimea de 6 metri.

Foto 2 IMG 6838 Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni
Ionuţ Horincar (dr.) și Valentin Rotariu

Un singur echipament, o mulţime de întrebuinţări

Pe de altă parte, modelul de încărcător articulat pentru care familia Horincar a optat este unul de dimensiuni compacte, uşor de manevrat în spaţii înguste. „Cu Weidemann 1260 LP intrăm în toate locurile greu accesibile pentru încărcătorul telescopic. Îl folosim în special la scos gunoiul din grajd. Până să am acest echipament, scoteam dejecţiile din adăpost cu oamenii. Ceea ce îmi lua înainte o zi întreagă, acum termin în maximum o oră şi jumătate. E genul de echipament care are o mulţime de întrebuinţări”, m-a asigurat Ionuţ, în timp ce se apucă să transporte nişte baloţi în câmp. Şi nu câte unul pe rând, ci trei de-odată, spre marea noastră uimire. O face cu atâta uşurinţă încât ai spune că baloţii ăia nu sunt ceea ce par a fi. „E un utilaj de generaţie nouă, care dispune de hidromotor pe fiecare roată. Ridică până la 1,4 tone. Înălţimea maximă la care ajunge e de 2,7 metri. Desigur, înălţimea e influenţată de sarcina de ridicare”, ne-a explicat Valentin Rotariu, director zonal de vânzări la Tehnodiesel.

Semănat de precizie şi o răsărire uniformă

Cât priveşte semănătoarea pneumatică de precizie Monosem NG Plus-6R, Ionuţ are numai cuvinte de laudă la adresa ei. „Am folosit-o chiar şi în 2023, iar în această primăvară am înfiinţat 30 de hectare de porumb cu ea. E o semănătoare pe şase rânduri, ce se pliază hidraulic, pentru a ne putea deplasa mai uşor pe drumurile publice. Dacă semeni cu ea la o viteză de 8-9 km/h, plantele au o răsărire perfectă. Utilajul este foarte uşor de reglat, atât unităţile de însămânţare, cât şi partea de fertilizat”, spune Ionuţ Horincar. „E dotată şi cu roată pro de tasare pentru o răsărire uniformă chiar şi la viteze mai mari de lucru. Acea roată dintr-un aliaj special pe care nu se prinde noroiul. Ea lipeşte practic sămânţa de sol înaintea roţilor de tasare care închid brazda”, îl completează Valentin. Semănătoarea este echipată cu un buncăr de fertilizare cu o capacitate de 980 de litri, iar închiderea secţiunilor se face manual.

Ionut Horincar Cu două Weidemann a înlocuit patru oameni

Până să am acest echipament (Weidemann 1260 LP – n.r.), scoteam dejecţiile din adăpost cu oamenii. Ceea ce îmi lua înainte o zi întreagă, acum termin în maximum o oră şi jumătate. – IONUŢ HORINCAR, Tânăr fermier în jud. Sălaj

RAPORT CALITATE-PREŢ FĂRĂ EGAL

„Suntem foarte mulţumiţi de colaborarea cu Tehnodiesel. Am găsit şi înţelegere la ei pe partea de finanţare. În sensul că au aşteptat să facem plata până când au intrat banii de la AFIR. Asta a reprezentat un mare ajutor pentru noi, căci altfel ar fi trebui să căutăm diverse soluţii şi poate ne-am fi împovărat şi mai mult. La sumele astea, dacă mai plăteam încă 14 la sută la bancă timp de trei luni, ar fi fost greu de tot”, îmi mărturisea tânărul zootehnist Ionuţ Horincar, precizând totodată că a ales Weidemann pentru că auzise cât sunt de fiabile aceste echipamente, cu un raport preţ-calitate imbatabil.

Logo_TEHNODIESEL

DATE DE CONTACT

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România
T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →