În acest an, în zona Moldovei, cultura de sfeclă de zahăr și-a revenit din punct de vedere al suprafețelor contractate de Agrana România. Fabrica din Roman este singura unitate procesatoare din regiune.
Față de anul trecut, suprafața a crescut cu aproximativ 50%, respectiv de la 8.500 hectare, la 12.300 hectare contractate.
SFECLA DE ZAHĂR FACE FAȚĂ CU BRIO SECETEI
”La recoltare au ajuns aproximativ 12.270 hectare, vreo 30 de hectare le-am pierdut la un moment dat din cauza unui erbicid care s-a reactivat. Dar, în principiu, toate suprafețele cu care am pornit în primăvară au ajuns la recoltare.
Comparativ cu celelalte culturi din zonă, sfecla de zahăr a evoluat foarte bine, din punct de vedere al reacției la secetă. Toleranța noilor hibrizi pe care îi folosim s-a văzut și anul trecut, iar anul acesta a fost confirmată. De aceea, acum vorbim din nou despre o producție totală peste media ultimilor 5 ani, chiar în condiții de secetă și arșiță.
Legat de arșiță, avantajul sfeclei de zahăr este acela că abandonează o parte din frunze pentru a-și reduce cumva evapo-transpirația. Iar, atunci când survin ploile, sfecla de zahăr își reîncepe ciclul, își continuă creșterea și, până la momentul recoltării, rezultatele se mențin bune”, arăta Radu Petre, Director cu materia primă Agrana România.
PRODUCȚIE MAI MARE ÎN 2023
În această toamnă, când startul recoltatului s-a dat la sfârșitul lunii septembrie, recolta pare a fi mai mare cu 8-9% față de cea de anul trecut, estimându-se o medie de 47 tone/ha, față de 44 de tone/ha, în toate cele 10 județe arondate fabricii de la Roman.
”Încă de la finalul lunii august, am observat că și calitatea sfeclei este foarte bună. Digestia depășise 16%. Prețul de bază pe care îl oferim se raportează la nivelul de 16% al conținutului de zahăr, iar pe măsură ce crește digestia, crește și prețul. Anul trecut, ne-am închis cu o digestie de 17,3%. Credem că și anul acesta va fi depășit pragul de 17%.
Încă din luna august 2023, am luat probe în fiecare săptămână și am urmărit evoluția conținutului de zahăr pe o perioadă de minim 4 săptămâni, înainte de recoltare. Practic, în funcție de cantitatea de zahăr acumulată în sfeclă am stabilit suprafețele cu care să se dea startul recoltării, astfel încât cultivatorii să aibă un nivel așteptat al producției și un conținut de zahăr care să le asigure prețuri bune”, menționa specialistul.
CARE VA FI PREȚUL FINAL?
În anul 2023, Agrana Roman oferă un preț de bază garantat la care se adaugă bonusul pentru digestie, suma finală achitată cultivatorilor depinzând de prețul cu care se va vinde zahărul la poarta fabricii, într-o perioadă de 7 luni de monitorizare.
”Monitorizarea prețului la care se va vinde zahărul se va realiza în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024. Deci, încă nu putem vorbi despre un preț final cunoscut. Acela va fi plătit anul viitor, în luna iunie. Dar, imediat după livrarea sfeclei de zahăr, anul acesta, la o digestie de 16%, plătim 47 euro/tonă, comparativ cu anul trecut când am plătit 40 euro/tonă, desigur suma crescând proporțional cu creșterea conținutului de zahăr. În orice caz, vorbim despre una dintre cele mai rentabile culturi agricole, dacă avem în vedere și susținerea financiară considerabilă de care beneficiază”, explica Radu Petre.
TEHNOLOGIA COMPENSEAZĂ PROVOCĂRILE DIN CULTURĂ
Strict legat de acest an de producție, trebuie remarcată și o altă semnificație a ideii de revenire a culturii de sfeclă de zahăr, respectiv reintrarea în evoluție după un start cu dificultăți determinate de factorul climatic.
Fermierii spun că acestei provocări majore i se poate răspunde în mod potrivit doar dacă se asigură tehnologie pe măsură și un aport de apă alternativ celui provenit din precipitații.
”Cum sfecla a fost semănată la începutul primăverii, ne-a prins zăpada care a venit la începutul lunii aprilie. Aveam înființată cultura doar pe două treimi din suprafața totală, restul semănându-se cu 3-4 săptămâni mai târziu decât epoca normală. Și totuși, datorită noii tehnologii, sfecla a avut capacitatea să recupereze, astfel încât astăzi suntem peste nivelul unui an normal. Fermierii au trecut la tehnologia Conviso® Smart, un fel de Clearfield de la floarea-soarelui aplicat la sfeclă.
Dacă în anul 2021 proporția celor care au utilizat combinația de măsuri chimice, mecanice și biologice potrivite situației câmpului era de 18%, anul trecut era de 30%, iar în acest an vorbim despre o proporție de 73%. Practic, extinderea noilor tehnologii a permis ca sfecla de zahăr să fie cultivată mai ușor și să depășească stresul din primele faze de vegetație, când se aplică erbicidele. Deci, întârzierea de la semănat a fost recuperată prin lipsa stresului din aplicarea pesticidelor în tehnologia convențională”, explica specialistul.
OBIECTIV: 600 MII TONE DE MATERIE PRIMĂ!
Unul dintre planurile Agrana România este acela ca, spre deosebire de anii precedenți, în toamna 2023 recoltarea sfeclei de zahăr să se finalizeze până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a evita întâmpinarea problemelor legate de accesul în câmp, din perioada de noiembrie-decembrie.
Un alt obiectiv este acela ca, în anii următori, să fie asigurată cantitatea de aproximativ 600.000 de tone de sfeclă de zahăr, materie primă care ar permite funcționarea continuă a fabricii pentru o perioadă de 100 de zile.
”Este chestiune de viitor, dar suprafața pe aici va oscila și vom încerca să îi avem în grupul de fermieri contractanți pe acei oameni care pot susține tehnologia, sunt interesați de cultură și de performanță, deoarece știm deja că sfecla de zahăr nu este o cultură la îndemâna oricui. Dar, cine se apucă de cultivarea sfeclei de zahăr, îi rămâne fidel, pune suflet și nu are cum să nu își crească performanța”, puncta Radu Petre.
Noi nu ne propunem să avem suprafață. Noi ne propunem ca fermierii cu care colaborăm să atingă performanțe care să le asigure lor un nivel al producțiilor satisfăcător și banii pe care îi așteaptă, în măsura în care fac și cheltuielile cerute de tehnologie. – RADU PETRE, Director cu materia primă Agrana România
EXISTĂ POTENȚIAL DE CREȘTERE!
Termenul de 100 de zile de funcționare a fabricii de la Roman ține atât de capacitatea de procesare, cât și de disponibilitatea limitată a fermierilor de a aștepta momentul preluării recoltei.
În funcție de eficiența activității de producere și de valorificare a zahărului, în cadrul Agrana s-a pus și problema extinderii capacității de tăiere a sfeclei de zahăr, fiind conștientizat faptul că în zonă există condiții prielnice pentru obținerea unei cantități cu mult mai mari de materie primă.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi