4 minute de citit

Cu Bălţata pe cântar

Un participant la concursul organizat vineri, 19 aprilie, a evaluat animalul, cu privirea, la o diferenţă de numai 2 kg faţă de greutatea reală!

Copiii spun adevărul
Animatorul licitaţiei a fost Radu Antohe, medic veterinar de profesie, fost consilier onorific pe probleme de agricultură al premierului Sorin Grindeanu, dar un timp şi al premierului Mihai Tudose. Fostul consilier guvernamental a fost la Zootehnica Show omul cu microfonul, având misiunea să afle estimările spectatorilor. Am ajuns mai târziu, când era plimbată în ring bovina cu nr. 6. Un băiat a estimat că animalul ar avea 550 kg. Un altul a plusat: 600 kg. Radu o întreabă şi pe Daria, o fetiţă de numai câţiva anişori. Estimarea ei: 480 kg. Un alt spectator, cu numele de familie Marchiş, a spus tot 480. Animalul a fost urcat pe cântar: 478 kg. Fetiţa şi celălalt spectator au fost câştigătorii. Organizatorii au avut un moment de indecizie. Cui să dea premiul? Până la urmă i-au premiat pe ambii câştigători.
A urmat vaca nr. 7. Numărul era scris cu vopsea pe spate. Estimări din sală: 485, 460, 555 kg. Animalul a avut 421 kg. A câştigat o doamnă care era foarte fericită, dar şi uimită de noroc. Mi-a scăpat numele, nu l-am notat. Am în schimb datele animalului cu nr. 7. La Zootehnica Show, vedeţi bine, numele şi datele de identificare ale animalelor au fost mai interesante decât ale spectatorilor. Aşadar, cu nr. 7 ”pe tricou” a fost Ana, fătată în 2.10.2016 în ferma lui Csongor Csaba din judeţul Covasna, membru al Asociaţiei Angus-Ro, deşi vaca este din rasa Bălţată Românească-Simmental. Tatăl ei este taurul Vasvari Hubertus Rocket, iar mama Katalin.

Baltate_b

Premii în valoare de 600 de lei
Văcuţa nr. 8 (venită pe lume în 16.04.2017) s-a lăsat cu greu urcată pe cântar. Un băiat din echipa de îngrijitori a împins-o cu mâinile de la spate. Animalul a avut 419 kg. Un tip cu şapcă estimase 400, o doamnă din Ungaria 435, un alt spectator a spus 408. Câştigătoare a fost o doamnă care a ratat cu numai câteva kilograme rezultatul corect afişat pe displayul cântarului. Bovina cu nr. 8, aparţinând categoriei ”tineret femel”, a fost adusă din ferma lui Vlăduţ Tempe din judeţul Cluj, fermierul fiind membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”.
A fost adusă în ring bovina nr. 9. Un prim pronostic: 386 kg. O doamnă a spus 280 kg. Soţul ei a plusat: 330 kg. O studentă la medicină veterinară a spus că exemplarul are 376 kg. Animalul a fost împins spre cântar. Verdictul: 360 kg. Exemplarul a fost adus din ferma clujeanului Grigore Coprean, membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”. Pentru curioşi: tatăl animalului cu nr. 9 se numeşte Billy.
În sfârşit, a fost prezentat exemplarul cu nr. 10, o văcuţă adusă tot din ferma unui clujean, Tobias Grigore, de asemenea membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”. Un băiat pe nume Alex a susţinut că animalul are 420 kg. Alţii au spus 360, 430, 435 şi chair 500. Cântarul a arătat 419 kg. Câştigător, Alex.
Premiile au fost chiar atractive: vouchere în valoare de 600 de lei. Ringul a fost imediat eliberat pentru alte evenimente. După cântărire, pe văcuţele din rasa Bălţata Românească le-am regăsit grupate în două ţarcuri, rumegând liniştite. Vizitatorii s-au apropiat şi le-au fotografiat. Am mai zăbovit un pic ca să citesc datele de identificare de pe panouri, amuzându-mă de numele genitorilor. Un taur se numeşte Vin Santos, altul Valencia. O mamă se numeşte Heidi, alta H8240. Sună ca distribuţia unui film SF.

Baltata_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →