Criza ucraineană: România, al patrulea mare beneficiar al fondurilor europene - Revista Ferma
3 minute de citit

Criza ucraineană: România, al patrulea mare beneficiar al fondurilor europene

bani euro Criza ucraineană: România, al patrulea mare beneficiar al fondurilor europenePentru a face faţă crizei provocate de invazia rusă în Ucraina, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit miliarde de euro pentru sprijinirea industriilor agroalimentare în ultimii doi ani, pe fondul relaxării temporare a regulilor privind ajutorul de stat pentru companii.

Analiza efectuată de Euractiv privind ajutoarele de stat care vizează direct sectorul agroalimentar a evidenţiat diferenţe semnificative între statele membre. Polonia este lider cu aproape 4 miliarde de euro în subvenţii publice pentru industria agroalimentară, în special sectorul cerealelor, urmată de Italia (2,3 miliarde de euro), Franţa (1 miliard de euro) şi România (770 de milioane de euro).

În cadrul primului plan adoptat de Comisia Europeană în martie 2022, Cadrul temporar de criză (CTC), statele membre puteau aloca până la 35.000 de euro companiilor active în producţia primară de produse agricole. Plafonul de ajutor a fost mai mare pentru alte sectoare, inclusiv pentru procesatorii de alimente şi producătorii de îngrăşăminte, care puteau primi până la 400.000 euro subvenţii publice alocate direct, prin scutiri de taxe, avantaje de plată, garanţii şi împrumuturi.

În martie 2023, planul iniţial a fost transformat în Cadrul temporar de criză şi tranziţie (CTCT) iar la ultima modificare din noiembrie 2023 acesta a majorat limita maximă la 280.000 euro pe exploataţie, 335.000 euro pentru companiile active în sectorul pescuitului şi maximum 2,25 milioane euro pe companie din alte sectoare. Versiunea revizuită a planului a prelungit, de asemenea, măsurile temporare de ajutor de stat, inclusiv pentru agricultură şi pescuit, până la sfârşitul lunii iunie 2024, invocând „incertitudinea” cauzată de tensiunile geopolitice în curs.

Polonia, campioana subvenţiilor

Potrivit calculelor procesate de Euractiv, Polonia cheltuieşte cel mai mult pe ajutoarele de stat pentru sectorul agricol, distribuind 4 miliarde de euro ca subvenţii guvernamentale în contextul crizei. În 2023, suma pe care autorităţile de la Varşovia au alocat-o plăţilor directe către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a ajuns la aproximativ 3,6 miliarde euro.

O parte considerabilă a ajutorului polonez a fost acordat producătorilor de cereale în încercarea de a aborda nemulţumirea crescândă a fermierilor, alimentată de o creştere a importurilor ieftine din Ucraina şi de o scădere a preţurilor cerealelor.

Între timp, Italia, o altă putere agricolă a UE, a alocat 2,3 miliarde euro sectorului agroalimentar, în principal prin „planuri generale” care vizează o gamă largă de activităţi, inclusiv agricultură, creşterea animalelor, pescuitul şi acvacultură. Majoritatea planurilor sale de ajutor de stat au obţinut aprobarea Comisiei între aprilie şi decembrie 2022.

România compensează pierderile fermierilor

De asemenea, notează Euractiv, ca urmare a protestelor fermierilor, România a acordat şi ea sume mari de ajutoare sectorului agricol, de care beneficiază în principal crescătorii de animale, apicultorii şi producătorii de fructe şi legume. Comisia a aprobat şase planuri diferite de sprijin pentru România, în valoare totală de peste 526 milioane de euro în februarie şi martie, în urma unui val de tulburări care a început pe 10 ianuarie.

În mod similar, Bulgaria, una dintre ţările care cheltuieşte cel mai mult pentru ajutoare de stat în agricultură, a primit undă verde în martie pentru două pachete care vizează fermierii din mai multe sectoare, în valoare de 170 milioane de euro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →