Cristi Pogăcian: „Sunt pregătit pentru provocările noului sezon agricol!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Cristi Pogăcian: „Sunt pregătit pentru provocările noului sezon agricol!”

Cristian Pogacian samanta de porumb Cristi Pogăcian: „Sunt pregătit pentru provocările noului sezon agricol!”

În ciuda unui nou sezon agricol atipic, cu multe provocări tehnologice și manageriale, tânărul agronom Cristi Pogăcian a finalizat recoltarea semănăturilor de toamnă. Încă un examen trecut!

„Am avut o campanie de recoltare scurtă, în condiții caniculare extreme, am pus producția la adăpost în mai puțin de 2 săptămâni. Culturile de cereale păioase, cât și rapița, lucrate cu pricepere pe suprafața de 280 ha, au dat producții medii mulțumitoare: 7-8 tone la grâu, orz, triticale și de peste 5 tone la orzoaică și ovăz.

Din păcate rapița a fost mai slabă decât anul trecut, totuși am adunat în jur de 3 tone/ha”, ne-a declarat fermierul din Sânpetru de Câmpie (județul Mureș).

„Recoltând la UMIDITATE SCĂZUTĂ am PIERDUT un pic LA PRODUCȚIE”

Cristi Pogăcian recunoaște că s-ar fi obținut un spor productiv revelator, dacă ar fi adunat din lanuri la umiditatea optimă.

„Din păcate arșița atmosferică s-a instalat destul de repede și a topit practic plantele, astfel că am fost nevoiți să recoltăm la 8-9-10% umiditate; aici am pierdut un pic la producție, cel puțin 2-300 de kilograme la hectar”, explică fermierul.

Acesta susține că o parte din grâu, orz și triticale sunt „la sămânță, restul e cultură comercială”. „Pentru grâu am avut un contract de 200 de tone, la prețul de 85 de bani kilogramul, cu indici de panificație conformi, și la 79 lei/kg grâul de furaj. Am stocat cantitatea rămasă în speranța creșterii ofertei”, susține mureșanul.

Ferma lui Cristi Pogăcian este specializată pe producerea de sămânță. Are cerere pentru grâu și triticale și este convins o va onora, așa cum o face an de an. Ne spune că sămânța este căutată și mai bine prețuită, prima înmulțire la grâu se vinde „la un pic mai mult decât dublul prețului la cultura comercială.”

LUCRĂRI CONSERVATIVE cu minim de treceri

Fermierul va însămânța o suprafață de 310 hectare, din care 75 ha de rapiță. Terenul este dezmiriștit, deși a plouat, solul mai are nevoie de apă, seceta nu vrea să plece, pe unele parcele au apărut crăpături de „poți băga mâna”.

„Am pregătit pentru rapiță și așteptăm precipitațiile înainte de semănat.

De asemenea, pentru prima dată vom cultiva soiurile de grâu Rubisko și Anapurna în loturi semincere. Și în acest an vom face lucrări conservative în stratul superficial de sol, suficiente cât să germineze sămânța”, explică tânărul agronom.

O PLOAIE „AGRONOMICĂ” A SALVAT CULTURILE de primăvară

Cristi Pogăcian era bucuros că a plouat la timp. Agronomic! Ar fi fost probleme că începuseră să se usuce culturile de lucernă, de floarea soarelui, de porumb și soia. La această dată arată excelent.

Lanurile de floarea soarelui și porumb se întind pe 90, respectiv, 140 de hectare. Cultivatorul zice că ar trebui să se închidă măcar cu 4 tone/ha la floare și 10 tone la porumb.

Nu are contract pentru semințele de floarea soarelui, așteaptă ofertă de preț. Nu are de gând să păstreze recolta, va usca 50 de tone de porumb pentru arendă și ce rămâne va vinde la cel mai bun preț.

După cultura de floarea soarelui va pregăti să pună grâu, după porumb va ogorî.

Acum așteaptă să se usuce semințele de lucernă și să recolteze. Lucerniera are 40 de hectare și promite o producție bună.

ALCRISAGRO, o fermă BINE RÂNDUITĂ

Cristi Pogăcian nu are motive să se plângă, administrează o fermă bună, bine rânduită de la început de părinți, ambii specialiști cu renume între agricultorii județului Mureș. E ușor umbrit de dobânzile la leasingurile angajate pentru achiziția de utilaje. Roborul și dobânda băncii însumează 10% și încarcă facturile scadente.

În schimb, e bucuros că a accesat Creditul Fermierului pentru capital de lucru, în condiții avantajoase de plată.

„Sunt pregătit să întâmpin noile provocări ale viitorului sezon!”, ne-a declarat în finalul discuției tânărul agronom din Sânpetru de Câmpie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →