CRISTI POGĂCIAN, fermier din Mureș: „MINIMUM TILL, tehnologia cu succes asigurat!” - Revista Ferma
4 minute de citit

CRISTI POGĂCIAN, fermier din Mureș: „MINIMUM TILL, tehnologia cu succes asigurat!”

Cristi Pogacian in lanul cu grau 2024 CRISTI POGĂCIAN, fermier din Mureș: „MINIMUM TILL, tehnologia cu succes asigurat!”

Ce înseamnă minimum till în ferma lui Cristi Pogăcian?

„Deocamdată, câmpu-i frumos; săptămâna trecută a fost mai greu că a bătut vântul, a mai și plouat un pic și am întârziat un picuț cu lucrările fitosanitare prin produse de contact și sistemice. Sunt bucuros că am culturile de toamnă arătoase: bine hrănite, curate și sănătoase!”, ne-a declarat vădit mulțumit inginerul Cristi Pogăcian.

Tehnologie „rostuită” pentru 7 tone la grâu

Tânărul agronom din Sânpetru de Câmpie a semănat 130 de hectare cu grâu, 20 cu orz, 50 cu triticale și 65 de rapiță. „Cu toate că a fost un pic de secetă, s-a putut lucra bine ogorul. Am intrat cu un disc greu și apoi am semănat direct cu o mașină Horsch. Odată cu sămânța am fertilizat pe rând cu o cantitate de 250 kg/ha de îngrășământ chimic complex NP 20, 20. Acum în primăvară am erbicidat și am asigurat 100 kg de uree la hectar”, a precizat fermierul mureșan.

Cristi Pogăcian e prudent în afirmații. Anul trecut s-a închis la grâu pe 7 tone la hectar, acum și-a „rostuit” tehnologia pentru același randament.

„Momentan nu sunt probleme cu dăunătorii; am făcut la rapiță un tratament pentru Ceutorhynchus napi, mai mult cu caracter preventiv, fusese un atac, dar nu ceva de speriat. Acum a început să apară Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și multă lume se plânge”, a precizat fermierul.  

Fertilizarea și „arhitectura” recoltei 

Pentru campania agricolă de primăvară a semănat 50 ha cu lucernă, cu 20 ha mai mult, orzoaică și ovăz câte 20 de hectare fiecare.

În aceste zile înființează culturile prășitoare: soia, floare și porumb. „Unde am scarificat în toamnă, s-a pregătit foarte bine cu grapa; pe solele unde terenul a fost un pic mai moale, am lucrat cu freza și cu combinatorul”, a explicat tânărul mureșan.

Nu reduce din dozele de fertilizanți convins fiind că „nu va obține producția dorită”, le aplică concomitent cu semănatul. „Nu dau înainte îngrășământul, e o trecere în minus. Și la floare, și la porumb îl administrez la semănat, lângă bob, prășim mecanic și fertilizăm, deci, toată mâncarea e lângă plantă”, a precizat el.

CITEȘTE ȘI: „A-ți produce sămânță este ca și cum ți-ai tipări proprii bani!”

Cristi Pogacian la semanat CRISTI POGĂCIAN, fermier din Mureș: „MINIMUM TILL, tehnologia cu succes asigurat!”

Minimum till, tehnologia cu succesul asigurat

„La noi, minim till înseamnă: toamna arătură sau scarificat și primăvara semănat direct. Dacă pământul era bine uscat poate că și orzoaica, și ovăzul s-ar fi putut semăna direct cu Horsch-ul, doar la lucernă ar fi fost exclus. Pentru floare și porumb noi avem semănători clasice, fără pregătire în față și dau un combinator, o freză sau o grapă și după aceea semăn. Căutăm să realizăm cât mai puține treceri cu utilajele în câmp”, a subliniat Cristi Pogăcian, atent să nu depășească mai mult de 3.500 lei/ha, în medie, la prășitoarele de primăvară, fără credite și leasinguri.

Pentru acest an, a semnat contracte futures: o tonă jumate/ha la floare și două la rapiță. „Dacă apare un preț excepționat suplimentez cu 500 kg până la o tonă; la grâu nu fac pentru că nu știu câtă sămânță voi vinde, iar la porumb să fac contract la stas cu 60 de bani/kg, nu-mi convine!”, a explicat tânărul fermier.

De 25 de ani în topul producerii de sămânță

Cristi Pogăcian a preluat din mers afacerea de familie, o fermă de 650 de hectare cu o existență de aproximativ 25 de an, printre primele entități private producătoare de semințe. Firma Alcris Agro a fost înființată de părinți, doi dintre specialiștii respectați, cu studii serioase şi practică îndelungată în ştiinţa agronomică: tatăl: dr. ing. Marian Pogăcian, mulți ani coordonator al Oficiului Fitosanitar Mureș, iar mama, Maria Pogăcian, inginer agronom, cu activitate științifică într-o stațiune de cercetare în Târgu Mureş.

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →