Cristi Anghel: Jumătate din producţia de păioase rămâne în depozit - Revista Ferma
2 minute de citit

Cristi Anghel: Jumătate din producţia de păioase rămâne în depozit

Campanie de recoltat grau Cristi Anghel 2021_b

Record personal la producţia de păioase! „Nu am avut niciodată 8.000 kilograme la hectar, ca în acest sezon”, spune cu mândrie fermierul arădean. E drept, a avut şi parcele cu 6 tone la hectar, dar maximul obţinut de pe cele 15 hectare cu grâu reprezintă un motiv în plus să continue investiţiile în cultura mare. Soiurile preferate de grâu sunt de la Limagrain.

Cristi Anghel grau_b

 

Mai mult de jumătate din producţie este depozitată

Aproximativ 40 la sută (70 tone) din producţia de triticale şi grâu a fost vândută la recoltare, la un achizitor local, cu preţul mediu de 80 de bani kilogramul. Restul de 60 la sută păioase sunt depozitate în magazia proprie, în aşteptarea celui mai bun preţ.

Cristi Anghel a optat pentru un plan de lucrări clasice, cu arătură, care este necesară pentru solurile din zonă.

depozit Cristi Anghel_b

 

Porumbul suferă de stres hidric

„Deşi e înspicat, am găsit şi boabe avortate pe ştiulete”, spune Cristi Anghel. Ploile din ultimele zile au mai redus din efectele secetei pentru culturile de primăvară, dar toamna e încă departe…

Pe 10 hectare fermierul din Şimand a optat pentru hibrizi Corteva iar pe 30 de hectare a mers cu hibrizi de la Monsanto.

Cristi Anghel combina CLAAS_b


Două culturi noi

 

Din toamnă Cristi Anghel va mai adăuga 15 hectare la suprafaţa pe care o lucrează şi afirmă că se va extinde şi mai mult, în viitor. Se gândeşte la accesarea de fonduri pentru o hală de depozitare a utilajelor, dar şi pentru achiziţionarea de tehnică nouă.
Va introduce în asolament şi două culturi noi – mazărea furajeră şi soia, care au preţ bun şi sunt căutate pe piaţă.

Cristi Anghel campanie recoltat 2021_b

Cristi Anghel este fermier din localitatea Şimand, jud. Arad. Deşi a cochetat o bună perioadă cu zootehnia, a renunţat aproape de tot la creşterea animalelor. Mai ţine în gospodărie o vacă şi 2-3 scrofiţe pentru reproducţie: „Vindeam animalele pe piaţa liberă. Pe o rază de 30-35 km aveam 4-5 târguri în timpul săptămânii şi în weekend. Acum, nu mai e niciunul”, spune fermierul.

NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →