Creşterea caprelor: Mulsul manual corect în 7 paşi - Revista Ferma
4 minute de citit

Creşterea caprelor: Mulsul manual corect în 7 paşi

Mulsul caprei_b

  1. Pregătiţi un stand de muls sau stabiliţi un loc de muls cu care capra să fie obişnuită. Puteţi oferi un tain de cereale care o va ţine ocupată la începutul mulsului şi folosiţi un sistem de blocare a capului pentru a o ţine captivă până la sfârşitul mulsului. Găsiţi un loc în care să staţi confortabil pentru a aplica mulsul manual.
  2. Dacă pe uger există pilozitate abundentă, se va tunde la anumite intervale de timp. Se curăţă ugerul murdar folosind prosop de hârtie, care se va arunca ulterior. În cazul în care îl spălaţi, folosiţi o soluţie dezinfectantă şi uscaţi-l bine înainte de muls, altfel apa, solutia şi murdăria ajung în lapte.
  3. Mulgeţi două trei jeturi de lapte, din fiecare jumătate, într-o cană albă şi examinaţi vizual dacă laptele are sau nu aspect apos, corpuri străine sau cheaguri. Cu această ocazie se înlătură bacteriile care au reuşit să pătrundă în sfârcuri sau sunt prezente în zona de dechidere a canalelor galactofore.
  4. După primul stimul de curăţare a ugerului, mai durează 20-60 de secunde ca oxitocina eliberată să-şi facă efectul şi să stimuleze eliberarea laptelui. Începeţi mulsul prinzând baza mamelonului între degetul mare şi arătător, cât mai sus posibil. Închideţi celelalte degete pentru a forţa laptele să iasă din mamelon. În acest moment veţi simţi câtă presiune să puneţi la baza mamelonului pentru ca laptele să fie evacut şi să nu treacă înapoi în mamelă. Nu se trage de sfârc. Se desprind degetele de pe mamelon pentru ca acesta să se umple cu laptele ce coboară din ”cisterna” ugerului în spaţiul golit. Comportaţi-vă cu blândeţe şi nu strângeţi foarte tare, pentru că altfel o să-i provocaţi leziuni. În timp vă veţi obişnui. La sfârşitul mulsului se va „lovi” uşor ugerul imitând mişcările iedului la supt pentru a mai obţine câteva jeturi de lapte. Mulgeţi până ugerul “se simte gol” şi laptele încetează să iasă din mamelon.
  5. Ulterior mulsului folosiţi o soluţie dezinfectantă 0,5% de iod în care trebuie să fie scufundate mameloanele timp de aproximativ 30 de secunde. Scopul este de a reduce bacteriile de la suprafaţa pielii, ceea ce constituie un aspect fundamental al controlului mastitei contagioase.
  6. După terminarea mulsului, treceţi laptele în recipientul de colectare printr-un filtru (tifon sau sită deasă) care să reţină eventualele impurităţi. Clătiţi imediat găleata de muls şi strecurătoarea cu apă curată. Ulterior mulgerii tuturor caprelor, până la următoarea mulsoare, ustensilele de muls se spală cu apă caldă, se dezinfectează şi se clătesc, după care se usucă la aer.
  7. Răciţi laptele la 4-6 grade C în prima oră după muls. În funcţie de temperatură şi de igiena mulsului, laptele poate fi păstrat câteva zile.

tach care m Creşterea caprelor: Mulsul manual corect în 7 paşi

ZERO PIERDERI ÎN FERMA DE LAPTE

Producţia de lapte la capră este condiţionată de fiecare dintre factorii tehnologici utilizaţi în întreţinerea şi exploatarea acestei specii zootehnice. Un bun control şi un management eficient al proceselor tehnologice în fermă asigură rentabilitatea activităţii de creştere a rumegătoarelor mici. Click AICI şi află ce trebuie să faci pentru a creşte caprine profitabil!

fermy indicand_dreapta_bRECOMANDAREA FERMY

 

Laptele este un aliment ideal pentru oameni, animale, dar şi pentru bacterii. Când nu se respectă condiţiile minime de igienă la muls, în scurt timp, cel mai natural şi sănătos aliment vă poate îmbolnăvi. Mulgeţi corect şi igienic şi va fi bine atât pentru consumator, cât şi pentru capră!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →