Crescătorul Vasile Dudunică nu are unde preda laptele. Înființarea unui centru de colectare ar ajuta fermierii din zona Făgetului - Revista Ferma
3 minute de citit

Crescătorul Vasile Dudunică nu are unde preda laptele. Înființarea unui centru de colectare ar ajuta fermierii din zona Făgetului

Vasile Dudunica fermier din Timis Crescătorul Vasile Dudunică nu are unde preda laptele. Înființarea unui centru de colectare ar ajuta fermierii din zona Făgetului

De câțiva ani, bănățeanul Vasile Dudunică, crescător de animale din Răchita, (comuna Dumbrava), are mare bătaie de cap cu laptele: nu mai are unde să-l preda! Pentru că nu poate colecta cel puțin 200 litri la zi, procesatorii nu ajung cu cisternele până în zona Făgetului.

„Am 18 văcuțe din rasa Bălțată Românească, înscrise în COP, și pe timp de vară adun undeva la 150-180 litri zilnic. Iarna, producția scade la jumătate. Problema e că nu avem unde să ne vindem laptele.

Procesatorul din Cluj care colectează în zonă spune că am prea puțin lapte. Un altul de la Timișoara se oprește la Lugoj. Ca să vină până la Răchita, ar fi trebuit să am cel puțin 200 litri zilnic; așa că îl dau la vecini sau las vițeii să sugă”, ne-a declarat crescătorul de vaci.

„VÂND LAPTELE ÎN PIERDERE”!

Vasile Dudunică susține că era un crescător care avea centrul de colectare și când nu avea lapte suficient completa de la ferma lui.

Acum vinde laptele la 1,5 lei litrul, adică în pierdere. Mai face brânză și duce la piață. Are șase viței  puși la vânzare pentru care cere prețul pieței: 18 lei/kg în viu.

Își dorește să mărească efectivul de vaci la minim 50 de capete în lactație. La munca din fermă îl mai ajută Sebastian, feciorul, atunci când vine de la lucru și are timp.

„Cresc vaci și porci, am avut și oi și am renunțat că nu am găsit ciobani!”

„Cresc animale de cel puțin 30 de ani. Am pornit, am plecat de la patru vaci și vreau să ajung la cel puțin 50, să mă încadrez la terenul pe care-l am. Am avut și oi și am renunțat pentru că foarte mult de lucru și nu mai găseam îngrijitori, nu vor oamenii să mai muncească! Cresc numai vaci și porci. Ferma e afară în câmp unde am închiriat 20 ha de pășune”, explică fermierul.   

„NU MĂ ÎNSCRIU ÎN ASOCIAȚIE, CĂ BANII NU AJUNG LA CRESCĂTORI!”

Vasile Dudunică susține că „primăria nu are teren că l-a dat la asociații ale crescătorilor. Eu nu vreau să mă înscriu la asociație că nu ajung banii la mine; aruncă doi-trei saci de azot pe pășune și banii se împart între ei (din conducere n.n.)! Nu vreau să vorbesc cu păcat; se aude că sunt multe animale pe… caiet (sau hârtie, cum se spune, cu pașapoarte) și că numărul e insuficient  să acopere pășunea.”

Vasile Dudunică: „Singura soluție pe care o văd și m-ar ajuta pe mine, dar și pe ceilalți crescători de animale din zona Făgetului, ar fi înființarea unui centru de colectarea laptelui”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →