Marian Gheorghe a continuat tradiţia familiei, urmând această străveche ocupaţie a ţăranului de la munte.
La un moment dat a înfiinţat Asociația Fermierilor GMG, reuşind să adune un efectiv de peste 600 de ovine de rasă…
NECAZUL A DAT IAMA ÎN TURMĂ
„Necazul a venit în anul 2019, când mi s-au îmbolnăvit oile. Chemat de urgenţă, medicul veterinar care răspundea de exploataţie a luat spre analiză o căpăţână de la un animal mort şi, din păcate, a ieşit că este suspicionată de scrapie. Ca atare, inspectorii DSVSA şi ANSVSA au venit, mi-au făcut un inventar, după care mi-au confiscat peste 300 de animale, deşi cerusem refacerea analizelor. Aveam rezerve şi mă pricepeam, că lucrasem 20 de ani în industria cărnii, fiind şeful fabricii de mezeluri de la Curtea de Argeş”, ne-a declarat fermierul.
Acesta a fost anunţat de către ANSVSA să ducă oile la un abator în judeţul Giurgiu. Însă pe drum, din motive ştiute numai de ei, inspectorii autorităţii sanitar-veterinare i-au cerut în mod expres să schimbe destinaţia şi să predea animalele la abatorul companiei Maria Trading din judeţul Ialomiţa.
Omul s-a conformat! Dar…
ABATORUL JUPOAIE: 1 LEU/KG!
„Lucrând în domeniu şi cunoscând procedurile, am dorit să-mi însoţesc animalele la unitatea de sacrificare, era dreptul meu să-mi însoţesc marfa, să particip la preluarea ei, dar nu mi s-a dat voie! Motivul: proprietate privată! A doua zi, aflu că animalele mele gata tăiate au plecat la aeroport şi sunt încărcate în avion cu direcţia Siria. Cu alte cuvinte, niciuna dintre oi nu mai era bolnavă; carcasele au fost vândute la preţ de export!”, s-a revoltat crescătorul.
Indignarea lui a fost şi mai mare când trebuia să primească despăgubirile de la abator. „Preţul stabilit a fost de fix 1 leu pe kilogramul de carne! Or, eu aveam oi frumoase, exemplare de rasă, cumpărate cu sume între 1.000 şi 2.000 de lei bucata; le adusesem la finisare şi aveau o medie de greutate de 55 de kilograme. Mi-am exprimat revolta şi pentru că am considerat că este o bătaie de joc, nu am semnat niciun act!”, a explicat Marian Gheorghe.
BANII PENTRU DESPĂGUBIRE, „FĂTAŢI” DUPĂ 9 LUNI!
Ca să oprească scandalul şi să-i închidă gura, o comisie de control de la Ministerul Agriculturii s-a deplasat în două rânduri la Piteşti pentru stabilirea despăgubirilor. În final, a primit aproape de 500 lei de cap de animal, plata făcându-se cu mare greutate. „Exact după nouă luni de zile cât este o gestaţie (la fel ca sarcina umană, n.r) am primit banii! Başca, organele sanitar-veterinare ar fi vrut să mă şi amendeze cu un miliard de lei vechi că, vezi Doamne, aş fi atentat la sănătatea animalelor”, a precizat fermierul.
PRIMUL FOCAR DE BLUETONGUE!
Marian Gheorghe a mai trecut cu ferma printr-o încercare. Animalele s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre (bluetongue), o afecţiune necontagioasă, virală, ce se transmite prin înţepăturile unor insecte.
„Turma de oi era într-o păşune la limită cu judeţul Vâlcea şi în apropiere, la vreo 15 km, se depistase primul focar din România de Bluetongue la doi viţeluşi într-o gospodărie din comuna Cuca. La mine a fost al doilea! Şi am avut de pătimit. Din cele 450 de oi câte aveam, 250 au rămas întinse pe jos, iar câteva zile mai târziu au început să moară pe capete. În acel nefericit episod, am pierdut aproape 100 de animale frumoase, de rasă. Am anunţat ANSVSA să vină şi să preleveze probe; nu a făcut-o! În disperare, l-am sunat pe ministrul Agriculturii. Ei bine, a fost trimisă o echipă în control şi… m-au amendat cu 3.000 de lei, pentru că făcusem atâta deranj!”, a susţinut crescătorul de ovine.
Actualmente, crescătorul din Argeş a rămas cu 160 oi în fermă. Într-un moment de deznădejde, ar fi vrut să renunţe să mai crească animale. Nu l-a lăsat inima s-o facă!
Acum Marian Gheorghe îşi doreşte să facă o stână tradițională, a cumpărat terenul, dar întâmpină greutăţi din partea Consiliului Local Arefu în obţinerea autorizaţiei de construcţie.
SCRAPIA ŞI LUNGUL DRUM AL DESPĂGUBIRILOR
Câteva aspecte procedurale privind identificarea unui focar de scrapie într-o turmă de oi şi despăgubirile ce i se cuvin crescătorului de ovine le-a explicat pentru Agroinfo dr. Cristian Stănescu, DSVSA Sibiu.
Cităm din explicaţiile oferite: „Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Centrul Naţional de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă proprietarului oilor un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat”.
Medicul veterinar a precizat că “despăgubirea este în funcție de cum arată animalul”. (…) “Oile respective le duce oierul la abator, acolo le sacrifică și pe urmă se cântăresc carcasele. Asta o face abatorul. Și stabilesc de comun acord, la început, prețul pe kilogram.
Animalele care se sacrifică sunt testate pentru a se stabili destinaţia cărnii: dacă poate fi dată în consum sau nu, caz în care va fi denaturată!”
STÂNA CU 47 DE AVIZE!
În urmă cu 4 ani, inginerul Marian Gheorghe, din Valea Danului, jud. Argeş, avea un vis: să realizeze o “stână tradițională” undeva lângă Bâlea Lac, pe Transfăgărăşan. Numai că pentru a-şi pune visul în operă s-a izbit de o rezistenţă nemaiîntâlnită din partea unor autorităţi locale, cât şi de zidul gros al unei crase birocraţii, să nu spunem răzbunare, invidie, abuz sau rea voinţă.
un articol de
MARIAN MUŞAT