”Crescătorii de animale atacă măsura DR -20 ”Investiții în sectorul zootehnic”, ca să cumpere utilaje agricole; puțini sunt interesați de procesare”, Cosmin Măglaș, consultant - Revista Ferma
4 minute de citit

”Crescătorii de animale atacă măsura DR -20 ”Investiții în sectorul zootehnic”, ca să cumpere utilaje agricole; puțini sunt interesați de procesare”, Cosmin Măglaș, consultant

”Crescătorii de animale atacă măsura DR -20 ”Investiții în sectorul zootehnic”, ca să cumpere utilaje agricole; puțini sunt interesați de procesare”, Cosmin Măglaș, consultant
”Crescătorii de animale atacă măsura DR -20 ”Investiții în sectorul zootehnic”, ca să cumpere utilaje agricole; puțini sunt interesați de procesare”, Cosmin Măglaș, consultant

Crescătorii de animale vor echipamente și utilaje. Foarte puțini vor procesare. Și mai puțini înțeleg conceptul de marketing. În opinia mea, aceasta este din cauza neîncrederii…Mai exact: fermierul vrea să știe tot! În felul acesta, pentru că nu s-ar simți stăpân, nu vrea să angajeze, să externalizeze anumite activități, către profesioniști. Nu are încredere în capacitățile proprii că poate susține și etapa de procesare, de marketing și de comercializare a produsului finit. Apoi vine faptul că ar trebui să aibă angajați în zona de procesare. Când le spui că trebuie angajat un inginer tehnolog, deja e închisă discuția”, explică consultantul Cosmin Măglaș apetitul scăzut al fermierilor din sectorul zootehnic pentru investiții în procesare, marketing și comercializare a produsului finit. 

Pe de altă parte, reticența fermierilor din sectorul zootehnic de a accesa fonduri europene pentru alte activități eligibile decât achiziționarea de utilaje și echipamente menționate în DR – 20 este determinată și de birocrația excesivă din instituțiile publice.

Fermierii din sectorul zootehnic ar putea accesa bani prin DR 20 pentru ”Înființarea și/sau modernizarea echipamentelor pentru irigații în cadrul fermei, pentru culturile furajere”, dar nu o fac din cauza birocrației maxime de la ANIF. O altă activitate eligibilă este ”Înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor de animale”, dar fermierii ezită sau chiar refuză să ceară bani pentru asta din cauză că AFIR le cere să facă pe cheltuiala lor Studiul de Fezabilitate, înainte ca proiectul să fie declarat eligibil. La fel și în cazul activității ”Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de procesare de la nivelul fermei”: un fermier, ca să depună proiect fermă + condiționare + procesare, cheltuie minim 15000 de euro. Adică scoate din buzunar o sumă importantă de bani, fără să știe încă dacă proiectul său va fi evaluat pozitiv. Ăsta e un impediment groaznic. În Ungaria nu este așa, nici în Polonia. Noi cerem de ani de zile să se renunțe la aberația aceasta”, semnalează Cosmin Măglaș. 

Cu toate acestea, este de așteptat ca măsura DR 20 Investiții în sectorul zootehnic” să fie accesată masiv de fermieri, pentru cei 300.000 de euro alocați pentru un proiect de achiziționare de utilaje și echipamente. 

Conform Ghidului Solicitantului ( versiunea pusă în consultare ) DR20- INVESTIŢII ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC, valoare maximă a sprijinului public este de 2.000.000 euro/proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/proiect.

Activitățile eligibile în cadrul proiectului sunt:

-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor de animale.

-Dotarea cu utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă și utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere.

-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare.

-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de procesare de la nivelul fermei.

-Înființarea/dezvoltarea componentei de comercializare/marketing la nivel de exploatație.

-Înființarea și/sau modernizarea echipamentelor pentru irigații în cadrul fermei, pentru culturile furajere.

-Investiții în instalații și/sau echipamente pentru gestionarea/utilizarea dejecțiilor de origine animal.

-Investiții necesare reproducției (ex. stații de incubare, facilități de recoltare, testare și conservare material seminal etc).

credit foto iStock, gpointstudio

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →