Costache Radu, gazda evenimentului, a luat legătura pe internet cu firmele partenere, intrând în circuitul legumiculturii de precizie, al cultivatorilor performanţi, după cum ne-a declarat legumicultorul. În comuna Matca, producătorul agricol are o baterie de solarii în suprafaţă de 8.300 mp; unul de 4.300, altul de 4.000 mp şi un hectar de teren în câmp. El cultivă, în general, speciile de bază, aşa cum o fac toţi mătcaşii: tomate, ardei, castraveţi, vinete… înaintea roşiilor. Pe 4300 mp a pus fasolea urcătoare „Aurie de Bacău”. O varietate foarte timpurie cu păstaie lată de culoare galbenă, fără aţe, cu lungimea de 22-24 cm, lăţimea de 2,5 cm şi cu perioada de vegetaţie de 60 zile. Costache Radu a ieşit pe piaţă cu fasolea în jurul datei de 1 aprilie. Şi nu s-a… păcălit cu ea! A vândut-o cu 20 de lei kilogramul. Preţ bun. O cultivă de mai bine de şapte ani, îi ştie deja micile secrete.
După ce a terminat cu fasolea, Costache Radu a cultivat roşii. (…) Soiuri productive, cu aproximativ 2,7 kg de fructe per plantă. Roşiile au ajuns la maturitatea de recoltare pe finalul lunii august şi tocmai ieşise cu ele la vânzare în piaţa de gros. Preţul? Doi lei kilogramul. Rezonabil.
Va termina de recoltat pe la jumătatea lunii noiembrie; aşa o face toamnă de toamnă.
Citeşte povestea legumicultorului mătcaş în revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!