COSMIN IANCU: Sprijinul pentru încălzirea serelor ar prelungi sezonul legumelor româneşti! - Revista Ferma
3 minute de citit

COSMIN IANCU: Sprijinul pentru încălzirea serelor ar prelungi sezonul legumelor româneşti!

Cosmin Iancu COSMIN IANCU: Sprijinul pentru încălzirea serelor ar prelungi sezonul legumelor româneşti!
Cosmin Iancu, producător de legume şi fructe moi din Rovina, judeţul Hunedoara.

Cu ocazia conferinţei „Fermierii Noştri”, desfăşurată recent la Timişoara, Cosmin Iancu, producător de legume şi fructe moi din Rovina (judeţul Hunedoara), a adus în atenţie o problemă esenţială pentru sectorul horticol din România: necesitatea sprijinului financiar pentru încălzirea spaţiilor protejate.

„Costurile cu încălzirea reprezintă a doua cheltuială pentru noi, după cele cu personalul. În anumite perioade ale anului, devin chiar prima. O subvenţionare sau un sprijin pentru acoperirea acestor costuri ar permite extinderea perioadei de cultură. De exemplu, dacă în prezent plantăm la sfârşitul lunii februarie, cu un astfel de sprijin am putea începe încă din ianuarie. Acest lucru ar însemna o lună în plus de produse româneşti disponibile pe piaţă”, explică fermierul.

În prezent, serele exploatate de Cosmin Iancu sunt încălzite cu peleţi de lemn sau de floarea-soarelui, în funcţie de preţul pieţei. „Nu avem acces la gaz în zona noastră, aşa că ne bazăm pe producătorii locali de peleţi. Din păcate, această soluţie nu este întotdeauna suficient de competitivă în raport cu produsele importate”, argumentează tânărul antreprenor.

Concurenţa neloială a importurilor

Un alt obstacol major pentru producătorii români îl reprezintă competiţia cu produsele de import, adesea vândute la preţuri de dumping. Cosmin Iancu atrage atenţia asupra unui exemplu concret din propria experienţă: „În această perioadă, producem salată, care, din cauza condiţiilor climatice specifice zonei în care activăm, ajunge la maximum 300 de grame. În schimb, pe rafturile hipermarketurilor găsim salată din Italia de 500 de grame, vândută la acelaşi preţ. Consumatorul, evident, va prefera produsul mai mare, chiar dacă este de import”, afirmă acesta.

Fermierul hunedorean subliniază şi dificultăţile de a colabora cu marile lanţuri de retail. „Retailerii preferă cantităţi mari, iar noi, cu câteva mii de salate, nu putem concura cu camioanele întregi aduse din străinătate. Soluţia noastră este să extindem perioada de producţie, astfel încât să putem livra produse româneşti din martie până în decembrie”, precizează Cosmin Iancu.

Citeşte şi:
COSMIN IANCU: Riscăm să avem pe rafturi doar produse de import!

Planurile pentru 2025: diversificare şi adaptare

În ciuda acestor provocări, Cosmin Iancu rămâne optimist şi îşi propune să diversifice producţia. În fermele din Rovina, acesta se va concentra pe roşii cherry, zmeură, căpşuni şi salată pentru a doua jumătate a anului. „Pentru a face faţă concurenţei, trebuie să ne adaptăm, să fim mai rapizi şi să prelungim sezonul de producţie. Sprijinul statului pentru încălzire ar fi însă un pas crucial pentru a aduce mai multe legume româneşti pe mesele consumatorilor”, concluzionează fermierul.

Fermierii Nostri 2025 2 COSMIN IANCU: Sprijinul pentru încălzirea serelor ar prelungi sezonul legumelor româneşti!

Cea de-a treia ediţie a seriei conferinţelor regionale „Fermierii noştri”, organizată de BORO Communication în colaborare cu parteneri din mediul de agribusiness, se desfăşoară în patru etape, la Timişoara (26 februarie), Cluj-Napoca (7 martie), Craiova (20 martie) şi Iaşi (10 aprilie). Tema propusă anul acesta – „Agricultura, de acum înainte” – îşi propune să aducă în discuţie necesitatea adaptării sectorului agricol la actualul context, marcat de schimbări rapide şi provocări complexe.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →