2 minute de citit

Cosmin IANCU: În 2019, am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri

Vom publica în fiecare zi câte un mesaj de „rămas bun 2019, bun venit 2020” primit de la fermieri, colaboratori, oameni dragi Revistei FERMA. Cosmin IANCU, mulţumim!

Cosmin IANCU (Comuna Grădiştea, Ilfov): „Acum, la sfârşit de an, odată cu terminarea muncilor câmpului, avem datele necesare pentru a putea face un bilanţ, în vederea cuantificării bunelor şi relelor pe care ni le-a adus acest an agricol. Dacă o luăm cu începutul, aşa cum este şi normal, ne vom reaminti ceva lucruri neplăcute, având în vedere faptul că toate culturile de toamnă au avut un start dezastruos. Însă, dacă pentru cultura de grâu am avut un deznodământ fericit şi am reuşit să obţinem o producţie medie de 7.300kg/ha, cultura de rapiţă s-a dovedit a fi pierzătoare, astfel că cele 300 de hectare înfiinţate în toamna 2018 au fost întoarse.

Cosmin-IANCU_b

Culturile de prăşitoare au arătat o evoluţie frumoasă, în sensul că am avut un an bogat din punct de vedere pluviometric în lunile aprilie, mai, iunie, iulie, lucru care ne-a asigurat producţii peste media fermei noastre din ultimii ani. Dar, bineînţeles, la noi când este bine în câmp, trebuie să nu fie bine altfel, având în vedere contextul valorificării recoltei, în special la floarea-soarelui, unde nu am avut semnat un contract future, preţul fiind de doar 1180 lei/tonă. Aşadar, în 2019 am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri. În principiu, a fost un an agricol bun, un an agricol în care ne-am atins o parte din obiective, dar, sigur, şi un an agricol în care se putea mai bine.

Totodată, închei cu speranţa în suflet că anul ce urmează va fi unul şi mai bun, în care toţi fermierii să doboare recorduri, dar nu recorduri negative, într-un context în care partenerii şi, mai ales, guvernanţii noştri să lucreze alături de şi pentru fermieri”.

Sărbători Binecuvântate!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →