Cosmin Băcanu are o medie de peste 7 tone la grâu până acum! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cosmin Băcanu are o medie de peste 7 tone la grâu până acum!

Cosmin Bacanu fermier din Furculesti2 Cosmin Băcanu are o medie de peste 7 tone la grâu până acum!Obişnuit cu producţii de top, deşi se află într-o zonă expusă secetei, fermierul din Furculeşti, judeţul Teleorman, a cuantificat primele rezultate ale actualei campanii de seceriş.

Pentru început, a băgat combinele în parcelele semănate cu grâu, iar primele estimări sunt cât se poate de satisfăcătoare. „Pe primele 80 de hectare recoltate am obţinut o medie de 7.130 de kilograme la hectar. E o producţie bună în condiţiile climatice din acest an. Sudul ţării a suferit mai mult anul acesta din cauza secetei prelungite”, ne-a mărturisit Cosmin Băcanu.

În toamnă, acesta a semănat 600 de hectare cu grâu. Mizează în special pe soiurile româneşti Glosa şi Izvor. „Avem grâu de panificaţie, cu un conţinut de proteină de 12,8% şi masa hectolitrică 79 kg/hl. Din păcate, preţurile nu sunt cele mai favorabile în acest moment. Iniţial grâul era un leu kilogramul şi acum văd că după ce a ieşit Erdogan (preşedintele Turciei – n.r.), cu declaraţia sa privind sistarea importurilor de grâu pentru a încuraja producţia internă, a scăzut la 90 de bani kilogramul”, a constatat acesta.

Tranzacţii speculative

În opinia sa, marii traderi de cereale abia aşteaptă astfel de momente. „E multă speculaţie în piaţă. Cei de la bursă văd că reacţionează la orice declaraţie. Multinaţionalele ar dori să cumpere pe degeaba dacă s-ar putea. Nu interesează pe nimeni că noi avem 6.500 de lei cheltuială pe hectar, plus arenda care la mine e o tonă de grâu la hectar”, a ţinut să sublinieze administratorul şi proprietarul SC Băcanu Cosmin & Andreea Company SRL.

Hibrizi noi, cu potenţial productiv

Pe lângă grâu, acesta a mai semănat în toamnă şi o suprafaţă de 400 de hectare cu rapiţă. Şi aici aşteptările sunt destul de ridicate. „Într-o săptămână am putea intra la recoltat. Să terminăm întâi cu grâul. Avem hibrizii noi de la Pioneer, PT314 şi PT315, care au un potenţial mare de producţie, cu putere mare de ramificaţie. Potenţialul lor genetic e undeva la 6 tone, dar noi sperăm să obţinem măcar 4 tone jumate la hectar”, spune teleormăneanul.

7.000 de lei cheltuiţi pe hectar cu rapiţa

La rapiţă, costurile pe hectar cu înfiinţarea şi întreţinerea culturii ajunge la el în fermă la 7.000 de lei. Aceste creşteri se datorază în principal scumpirii inputurilor şi a motorinei, ceea ce tindă să devină un fenomen la noi în ţară.

Ambasador New Holland, acesta lucrează exclusiv cu echipamente de recoltat marca New Holland. Deţine un CR9, un CR8 şi un CX690. „Combinele lucrează la capacitate maximă zilele acestea. Avem un consum mediu de 17,5 litri de motorină pe hectar. Ceea ce este extraordinar. Pierderile sunt de numai 0,5%, un alt motiv de satisfacţie, într-o perioadă în care creşterile de preţ ne limitează foarte mult profiturile”, a concluzionat Cosmin Băcanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →