Pentru mulţi viitorul este nesigur, unora le e şi frică să calculeze costurile de producţie pentru hectarul de cultură.
„Ştim şi ne doare inima cât cheltuim, nu ştim cât vom recolta la vară şi cât o să încasăm!”, a oftat Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinţi. Şi continuă în acelaşi registru cromatic întunecat şi grav: „Anul trecut pe vremea asta luam motorina la 3,9 litrul; o aducea cu cisterna pentru că aveam contract, (la pompă era la 4 lei şi ceva); acum preţul e mai mult decât dublu, 8,5 lei litrul. Îngrăşămintele chimice s-au scumpit mai bine de trei ori! Nitrocalcarul de la 1.100 lei tona s-a dus la 4.300 lei. Nu ştim ce vom face la vară, e o incertitudine totală!”
Şi dacă ar fi numai atâta… „Eu am şi sector zootehnic, deţin o fermă de găini ouătoare cu un efectiv de 16 mii de păsări. În decembrie 2021 facturile la energia electrică primite au fost de şapte ori mai mari decât în aceeaşi lună a anului 2020. La noi ouăle au rămas la acelaşi preţ de doi ani de zile (44 de bani/buc) pentru că suntem destul de conştienţi că oamenii nu mai au bani!”, ne-a declarat mehedinţeanul.
Un „curaj” … sinucigaş?!
Cornel Stroescu subliniază că în ferma sa de 2.000 de hectare costurile de producţie au urcat undeva la 6-7.000 lei/ha, în condiţiile în care terenul nu este amenajat la irigat.
Pe acest fond, agricultorul a avut “curajul” să achiziţioneze anul trecut două maşini de recoltat performante şi să încheie un contract de leasing pentru un tractor de 620 de cai putere care va veni în toamnă.
În momentul de faţă are credite de investiţii de peste 3 milioane euro pentru tehnologizarea fermei.
Marian MUŞAT