Cornel Stroescu: Producţia de grâu e la jumătate, faţă de anul trecut! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cornel Stroescu: Producţia de grâu e la jumătate, faţă de anul trecut!

Agricultorul are o fermă vegetală de peste 2.000 ha (utilată corespunzător cu mijloace de mecanizare performante şi suficiente spaţii de depozitare) în care grâul ocupă o pondere însemnată în structura de producţie. “Am o suprafaţă de 850 de hectare cultivată cu grâu, trebuie să organizez în cele mai mici detalii activitatea din câmp pentru a aduna recolta bob cu bob şi a o transporta în silozuri. Lucrăm cu o formaţie de şapte combine, merg bine, viteza e bună că nu e producţie. Acum, mă uit după un compresor tractat de mare putere pentru a sufla combinele; dimineaţa pierdem foarte mult timp”, explică mehedinţeanul.  

 stroescu recoltare 01_b

Cornel Stroescu: “Din cauza secetei, am început campania la grâu mai devreme cu aproape două săptămâni, pe 16 iunie a.c., când umiditatea boabelor ajunsese la de 10,4%. În sezon normal, intram cu combinele după data de 1 iulie.”

 

Seceta a înjumătăţit recolta de grâu, comparativ cu 2021!

 

Fermierul a ales să cultive, îndeosebi, genetică străină pentru că – susţine el – răspunde mai bine condiţiilor de mediu şi sol din zona în care are culturile. Anul trecut soiul Avenue de la Limagrain, unul dintre cele mai timpurii şi mai bine vândute în România, a dat şi 10.200 kg la hectar; acum producţia este evaluată la jumătate. Cauza e una singură: seceta! În luna mai, când plantele aveau mare nevoie de apă, lipsa precipitaţiilor a afectat serios creşterea şi dezvoltarea vegetativă. 

grau 2022 01_b

Şi asta se întâmplă peste tot în Mehedinţi, mai ales în Câmpia Blahniţei din sudul judeţului. Fermierii care nu au aplicat cu stricteţe tehnologiile de cultură pot avea surprize neplăcute: producţii de până la 3 tone la hectar, ceea ce înseamnă pierdere.

„La momentul ăsta la care vorbim, în câmp sunt 37 de grade Celsius! Nu ne dorim altceva decât ploaie! Trist este că dacă nu va veni în zilele următoare, se vor duce şi culturile prăşitoare de primăvară, chiar dacă au pornit binişor în vegetaţie”, îşi exprimă tristeţea Cornel Stroescu.

După cum a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în acest an, vremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi.

În 2021, fermieri români au obţinut 11,3 milioane de tone de grâu. 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →