Cornel Stroescu derulează un proiect de 9.000.000 de euro: dejecţiile de la 200.000 de găini ouătoare vor deveni îngrăşământ pentru legume ecologice - Revista Ferma
3 minute de citit

Cornel Stroescu derulează un proiect de 9.000.000 de euro: dejecţiile de la 200.000 de găini ouătoare vor deveni îngrăşământ pentru legume ecologice

stroescu gaini Cornel Stroescu derulează un proiect de 9.000.000 de euro: dejecţiile de la 200.000 de găini ouătoare vor deveni îngrăşământ pentru legume ecologiceA renunţat la cultura mare şi acum se ocupă cu succes de… avicultură. Este vorba despre cunoscutul fermier mehedinţean Cornel Stroescu. Acesta are în plan implementarea unui proiect ambiţios în valoare de 9 milioane de euro pentru ferma sa.

“Seceta din sudul judeţului Mehedinţi, fără posibilitatea de irigaţii, m-a determinat să vând. Din ultimii trei ani de zile, doi au fost dezastru. Am predat firma cu totul, au rămas angajaţii acolo, mi-am achitat datoriile şi am ales să mă axez pe partea de avicultură.“, ne-a spus fermierul mehedinţean.

Acesta are în plan extinderea capacităţii de producţie de 10 ori, printr-un proiect de investiţii în valoare de 9 milioane de euro. “Vrem să creştem de 10 ori capacitatea, investiţiile sunt foarte mari, amortizarea se face pe termen lung. La 200.000 de mii de capete în acest complex trebuie să investim 9 milioane de euro. Sunt impuse multe norme de mediu, de biosecuritate, de siguranţa alimentară şi atunci trebuie să investim în tehnologii. Sute de mii m-a costat numai documentaţia pentru aşa proiect.”, a declarat Cornel Stroescu.

La ora actuală în ferma de păsări a mehedinţeanului sunt 18.000 mii de găini cu o producţie medie zilnică de 16.000 de ouă. Vinde de 8 ani prin cele două supermarketuri:  Carrefour şi Cora şi are rezultate foarte bune.

ouama no de la Getty Images Pro Cornel Stroescu derulează un proiect de 9.000.000 de euro: dejecţiile de la 200.000 de găini ouătoare vor deveni îngrăşământ pentru legume ecologice
@canva/ma-no de la Getty Images Pro

“Prin investiţiile în zootehnie ajutăm pe mai mulţi. Printr-o tehnologie nouă, vrem ca dejecţiile de la pasăre să le transformăm într-un îngrăşământ organic pentru sere ecologice. Am văzut acest tip de tehnologie la un fermier din Satu-Mare şi vrem să o implementăm şi noi, pentru a transforma şi noi dejecţiile în îngrăşământ bio, pentru a putea produce legume ecologice. La investiţia de acum, pentru care am obţinut şi autorizaţia de construcţie, vom produce circa 5.000 de tone de îngrăşământ. În felul ăsta nu am mai avea nici probleme cu mediul şi am ajuta şi nişte tineri să producă legume bio.

De asemenea, vom ajuta şi colegii din sectorul vegetal, pentru că ne va fi necesar în jur de 10.000 de tone de furaj pe an. În proiect avem cuprins şi un depozit de 6.000 de tone şi o hală de depozitare pentru floarea soarelui.”, adaugă acesta.

Apoi, în viitor, mai are în plan “pe Cooperativă (Cooperativa agricolă de producţie Drobeta) un proiect pe depozitare-procesare cereale şi depozitare-procesare legume-fructe în valoare de circa 13 milioane de euro, dacă va fi aprobat şi acesta din urmă. Nu este uşor, mi-a fost foarte greu, dar se compensează cu acea satisfacţie că pot ajuta mult mai mulţi oameni, pentru a-şi valorifica produsele, şi cu mulţumirea oamenilor cu privire la produsul meu: De la noi din Mehedinţi, aşa cum scrie şi pe eticheta din supermarket. Plus că dăm de lucru oamenilor din zonă. Din 11 angajaţi 7 sunt din comuna în care am ferma, iar următoarele proiecte vor fi implementate în commune diferite.”, ne-a spus satisfăcut fermierul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →