Copa Cogeca: Scade producţia de cereale din UE. Care sunt previziunile pentru 2024 - Revista Ferma
3 minute de citit

Copa Cogeca: Scade producţia de cereale din UE. Care sunt previziunile pentru 2024

Copa Cogeca grau scaled Copa Cogeca: Scade producţia de cereale din UE. Care sunt previziunile pentru 2024

Producția de cereale în cele 27 de state membre ale UE este estimată să ajungă la 257,3 milioane de tone în acest an, în scădere cu 4,7% în comparație cu 2023. Perspectivele slabe pentru producţia de cereale au fost emise de experții Copa Cogeca, grupul de organizații agricole din UE, care au examinat perspectivele pentru recolta 2024.

În ceea ce priveşte oleaginoasele, Copa Cogeca estimează o producţie de până la 31,9 milioane de tone, în scădere cu 1% faţă de sezonul trecut. O prognoză mai pozitivă se arată pentru culturile proteaginoase, care se așteaptă să înregistreze o creștere de 13%, până la un total de 3,9 milioane de tone.

Mai puţine cereale

Copa Cogeca se așteaptă ca producția de cereale a statelor UE să scădă ușor, cu 1,2% în 2024, în timp ce suprafața totală semănată va scădea cu aproximativ 3,5%.

În ultimul său raport, Copa Cogeca prognozează:

  •  o scădere cu 6,3% a producției de grâu;
  •  orzul va scădea cu 9%;
  •  producţia de porumb rămâne stabilă;
  •  producţia de ovăz va crește cu 21%.

Experții Copa Cogeca apreciază că o creștere a producției de cereale în Spania cu 3 milioane de tone nu este suficientă pentru a compensa pierderile de recoltă din statele membre, în special din nord, centru și estul UE.

Se preconizează că producția totală de cereale din Franța va creşte cu 9 milioane de tone, iar în Polonia va scădea cu aproximativ 3 milioane de tone.

Datele Copa Cogeca mai arată o scădere a producției de grâu de iarnă în Irlanda şi se așteaptă o creștere a grâului de primăvară.

Producţie stabilă de oleaginoasele

Recolta de oleaginoase rămâne relativ stabilă, cu o mică scădere a suprafeței (-1,6%) dar cu o ușoară îmbunătățire a randamentelor (+0,7%), ceea ce a dus la o scădere uşoară a producției din sezonul curent față de 2023. Scăderea se datorează, în principal, reduceri suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la rapiță.

Situația culturilor proteaginoase este „per ansamblu foarte pozitivă”, aşa cum arată Copa Cogeca, cu excepția Franței, unde se așteaptă o reducere de 16% faţă de anul trecut, în principal din cauza scăderii randamentelor.

Copa Cogeca avertizează că „săptămânile următoare vor fi cruciale și ar putea să schimbe situația” pentru cereale, semințe oleaginoase și culturi proteaginoase din UE.

Statele UE au exportat 31 milioane de tone de grâu

Exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană în sezonul 2023/24 (care s-a încheiat la 1 iulie) au atins 31,00 milioane de tone, comparativ cu 31,60 milioane în sezonul anterior, aşa cum arată datele publicate marți (9 iulie) de Comisia Europeană.

  • Exporturile UE de orz au totalizat 5,88 milioane de tone, față de 6,66 milioane de tone în sezonul 2022/23;
  • Importurile de porumb ale UE au fost de 19,37 milioane de tone, față de 26,45 milioane în anul precedent.

Aceste date nu sunt definive, deoarece Comisia a declarat că cifrele exporturilor de cereale pentru Franța nu au fost complete de la începutul anului calendaristic 2024, în timp ce datele pentru Bulgaria și Irlanda nu sunt complete de la începutul anului de comercializare 2023/24.

Prețul orzului în creștere. Scăderea producției din Franţa și Germania afectează piața

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →