COOPERATIVE AGRICOLE: Din cauza scumpirilor, o să mergem pe avarie! - Revista Ferma
4 minute de citit

COOPERATIVE AGRICOLE: Din cauza scumpirilor, o să mergem pe avarie!

La Cooperativa tecuceană „Drumul Belşugului” nu s-a organizat licitaţie, îngrăşămintele s-au luat cu ţârâita pentru că “sunt foarte scumpe şi cultivatorii nu-şi permit”. “La momentul actual, azotatul de amoniu e cam 4.200 lei tona, nitrocalcarul 3.400-3.500 lei/tona, ureea 5.000 lei tona, iar îngrăşămintele chimice complexe în formulare echilibrată triplu 15 sau triplu 16, în jur de 4.000 de lei”, precizează ing. Ionuţ Pavel, directorul cooperativei.  

 

Stoc de 200 tone de azot, faţă de 1.500 tone în 2021

Acesta susţine că, într-un an normal, se cumpărau 1.500 de tone de azot la licitaţie. “Acum avem pe stoc 200 de tone. E foarte puţin, doar cât să dăm la grâu o singură doză de 200 kg de azot/ha la început de primăvară. Pentru culturile prăşitoare şi a doua fracţie la grâu nu am aprovizionat nimic! O să luăm prin aprilie-mai, dacă va ploua… Tot am aşteptat să mai dea înapoi preţurile! Dacă se vor menţine aşa de ridicate, o să mergem pe avarie, anul acesta! Nu poţi să iei, că este 100 de mii de lei un tir cu 24 tone de azot”.

 grau fertilizat CANVA_b

 

Seceta şi scumpirile întârzie aprovizionarea cu îngrăşăminte

Ionuţ Pavel consideră că recoltele din vară vor fi micşorate şi din cauza secetei. “Am făcut măsurători şi suntem la nivelul lui 2019; este deficit mare de apă în sol! Anul trecut am avut în decembrie peste 100 litri de apă căzuţi, acum doar 30 de litri pe mp”. 

“Am investi mai mult în azot, dar nici nu se prevede un an agricol favorabil din punct de vedere al climei. Asta ne ţine pe loc. Dacă am şti că facem producţie la nivelul anului trecut, am da pe azot 4.200 de lei; e şi scump şi dacă-i secetă, mai rău facem!”, a explicat directorul cooperativei.  

Cooperativa „Drumul Belşugului” are 2.600 de hectare semănate cu grâu, însă cultura e foarte proastă. Toată rapiţa a fost întoarsă din toamnă, dacă au mai rămas 100 ha din 800 înfiinţate. Pentru primăvară vor fi însămânţate circa 5.000 hectare cu porumb şi floarea soarelui.

 

Credit bancar deschis pentru îngrăşăminte

 

La Cooperativa Agricolă Braicoop din Brăilasituaţia este cumva diferită! „Noi am făcut nişte achiziţii de îngrăşăminte, dar nu la nivelul necesarului, ci în jur de vreo 60 la sută. După cum se ştie, îngrăşămintele se vând pe cash, iar unii dintre cooperatori nu au dispus de bani în momentul achiziţiei. Unii chiar au fost creditaţi de către cooperativă”, a susţinut Gabi Stanciu, preşedintele Braicoop.

„De patru ani de zile noi avem o linie de credit bancar pentru cooperativă cu destinaţia de îngrăşăminte şi seminţe. Atunci când se adună o cantitate, să spunem un lot de 500 de tone, solicităm mai multe oferte de la distribuitori şi după ce vedem care este cea mai bună anunţăm cooperatorii să se aprovizioneze. Am luat strictul necesar pe considerentul că vom completa mai târziu. Unii cooperatorii au stat la pândă să vadă dacă mai scad preţurile, dacă statul va acorda ceva subvenţii pe îngrăşăminte”, ne-a declarat ing. Costică Mocanu, fost preşedinte al Cooperativei, care şi-a asigurat încă din toamnă circa 80 la sută din substanţele chimice. 

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →