3 minute de citit

Cooperativa din Cehia cu 3 sectoare agricole

Cooperativa ZEMCHEBA, inspirată de aceste activități seculare, și-a găsit propriul drum între tradiție și agricultura modernă. Fructele produse aici sub denumirea “Chelčice-Lhenické” sunt înregistrate la nivel european cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

procesare fructe cehia 1_b 

ZOOTEHNIE, VEGETAL, FRUCTE

Deși activitatea cooperativei este concentrată pe producția și procesarea fructelor, alte sectoare cum sunt zootehnia și culturile vegetale înregistrează și ele rezultate notabile.
Mai exact: ferma de pui de carne cu 7 serii/an și ferma de 120 de capete bovine de carne din rasa Blonde d’Aquitaine. La acestea se adaugă 6 hectare de bazine piscicole cu crap şi alte specii de peşti.
Producţia vegetală înregistrată în cooperativă sezonul trecut a fost de: 1000 tone ovăz, 100 tobne grâu, grâu furajer în cantitate de 3000 tone, orz furajer 50 tone, orz 50 tone, porumb pentru siloz 1200 tone, rapiţă de toamnă 900 tone şi seminţe de muştar 10 tone.
La toate acestea se adaugă o investiţie recentă într-o centrală cu cogenerare pe bază de biomasă, cu echipamente pentru producerea combinată de energie electrică și căldură.

procesare fructe cehia 2_b 

PRODUCŢIA DE FRUCTE

Dar să revenim la fructe. Ce spun cifrele?
• 79,89 ha de măr cu o producție de 2.800 tone, din care 1.300 tone merg la procesare
• 3,55 ha păr cu 30 tone producție în 2022
• 14,25 ha cireș și 33,37 ha cireș amar
• 13,85 ha coacăz negru
• 12,93 ha prun
Cooperativa are 80 de angajați, în toate sectoarele și în jur de 40 de muncitori sezonieri, în perioada culesului.

procesare fructe cehia 4_b 

ACTIVITATEA DE PROCESARE

Prelucrarea imediată a fructelor garantează calitatea înaltă a unei game largi de produse pe care Cooperativa ZEMCHEBA le produce sub denumirea VIKO.
Sunt produse fără nicio utilizare de înlocuitori, aditivi chimici și sintetici iar producţia este valorificată local, în totalitate!

 

CERTIFICARE ŞI CONTROL

În Republica Cehă, de supravegherea procesului de înregistrare protejată se ocupă direct autoritățile de control şi nu vreo altă entitate autorizată în acest domeniu.
Producătorii care folosesc denumiri înregistrate sunt verificați de către Autoritatea veterinară de Stat, Inspecția agricolă și alimentară de stat sau de către Institutul central de inspecție și testare agricolă.
Fiecare producător/procesator de alimente care folosește o denumire înregistrată este inspectat o dată pe an. De regulă se urmăreşte conformitatea cu specificația publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică un fel de inspecție înaintea introducerii produsului pe piață. Se verifică materiile prime utilizate, procedeurile de producție, marcajele.

Fructele sunt procesate sub brandul VIKO în piureuri, sucuri și nectaruri 100% naturale.

AGRICULTURA ÎN BOEMIA DE SUD

Preocuparea autorităţilor din Cehia pentru sprijinirea lanţului agroalimentar în vederea obţinerii produselor finite de o calitate superioară se reflectă în cifre care arată performanţele sectorului.
În perioada 23-25 noiembrie, DG-AGRI, AG-PRESS.eu a organizat press trip-ul „Politicile UE privind calitatea produselor agroalimentare și inovaţiile în agricultură din Boemia de Sud”.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →