Cooperativa Agricolă care a pierdut proiect de 3 milioane de euro! Alexandru Dragomir: „Nu ne-a asigurat nimeni animalele pe persoană fizică!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Cooperativa Agricolă care a pierdut proiect de 3 milioane de euro! Alexandru Dragomir: „Nu ne-a asigurat nimeni animalele pe persoană fizică!”

Alexandru Dragomir fermier din Baba Ana Cooperativa Agricolă care a pierdut proiect de 3 milioane de euro! Alexandru Dragomir: „Nu ne-a asigurat nimeni animalele pe persoană fizică!”

Cooperativa Agricolă Jugureni din județul Prahova s-a constituit anul trecut prin asocierea a 5 membri fondatori (trei firme și două PFA), fiecare deținând câte 20% din acțiuni, terenuri arabile, locuri de pășunat și animale.

„Ca și idee suntem o asociație pe partea de zootehnie și agricultură și am vrut să aplicăm pentru un proiect cu fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro pentru construcția unei ferme de ovine din rasa Merinos de lapte”, ne-a declarat Alexandru Dragomir.

CONDIȚIE LIMITATIVĂ: ASIGURAREA ANIMALELOR PE PFA

Povestea s-a sfârșit îninte de a… începe din cauza unui „viciu” de care nu au ținut cont cei care au întocmit Ghidul.

„Din păcate, nu am reușit să luăm punctajul de eligibilitate pentru că nu am reușit să găsim o societate care să facă asigurarea unor animale pe persoană fizică. Ghidul măsurii nu a luat în considerare acest aspect.

Mi se pare incredibil ca în 2024, eu ca PF, să nu pot accesa fondurile puse la dispoziție pentru că nu-mi asigură nimeni animalele!”, a răbufnit liderul cooperativei prahovene.

INVESTIȚII DE 55 MII EURO ÎN MODERNIZAREA FERMEI 

Alexandru Dragomir a lucrat în Franța vreme de aproape 10 ani și a decis să crească oi. „Sunt antreprenor din 2015 pe zona de de distribuție și export de produse alimentare. Am crescut la țară la bunici care aveau animale.

Unul dintre partenerii noștri de afaceri din Franța, fiind și musulman, tot ne-a cerut carne de oaie și atuncea am decis să înființăm o mică fermă de oi și s-o creștem încet-încet. Am început de anul trecut și acum am 100 de capete”, a precizat prahoveanul.

Potrivit acestuia, inițial, investiția a fost de aproape 30 mii de euro și a constat în construcția unui saivan, cu toate dotările. Un nucleu de animale de rasă cu certificat de origine a fost achiziționat de la Institutul Palas.

Furajele (lucernă, grâu, porumb, mazăre pentru mixtul de furaje administrat pe timpul iernii) le-a cumpărat de pe piață; însă de anul acesta va lucra terenul familiei și le va produce sigur. Deoarece nu are loc de pășunat, va trebui să țină animalele pe stabulație.

„Investim în fermă, suntem în achiziționarea unei săli de muls și unei capacități de procesare, efortul financiar propriu plus un credit bancar, totalizând vreo 55 mii de euro. Să vând laptele la 80 de bani sau 1 leu litrul nu se merită”, a susținut Alexandru Dragomir, care e hotărât să nu renunțe la proiecte cu fonduri europene.

2 TONE DE BRÂNZĂ VOR FI PROCESATE ÎN 2024

Ferma lui Alexandru Dragomir este de lângă Mizil, la Baba Ana. De animale se îngrijește o familie care stă tot timpul la stână.

„Avem efectiv mic de miei, în jur de 40 de capete, pe care-i vindem; mieluțele le păstrăm pentru reproducție. Profitul obținut îl reinvestim. Estimăm undeva la 2 tone de brânză anul acesta!”, a precizat antreprenorul Alexandru Dragomir.

Alexandru Dragomir crescator de ovine Cooperativa Agricolă care a pierdut proiect de 3 milioane de euro! Alexandru Dragomir: „Nu ne-a asigurat nimeni animalele pe persoană fizică!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →