Controlul inteligent al serei de la distanţă - Revista Ferma
4 minute de citit

Controlul inteligent al serei de la distanţă

Startup-ul românesc MobileControl a dezvoltat Solarino, un sistem dedicat agricultorilor; acesta integrează infrastructură hardware şi software care conectează sistemele clasice şi monitorizează principalii indicatori dintr-o seră – temperatura, lumina, umiditatea etc. Astfel, se pot asigura în mod autonom, cu intervenţie umană minimă, condiţiile de creştere pentru culturile de legume. Iniţial, sistemul a fost un prototip, însă interesul crescut al fermierilor i-a convins pe cei de la MobileControl, o companie cu nouă ani de experienţă în domeniul IT, să lanseze Solarino la scară largă.

 

Nevoia de automatizare

Soluţia Solarino este o extensie firească a activităţii MobileControl în domeniul echipamentelor de control la distanţă, atât la nivel rezidenţial, cât şi la nivel industrial. „Ideea a pornit la un târg agricol, unde am prezentat aplicabilitatea într-o seră a soluţiilor noastre bazate pe Internet of Things (n.r. – internetul lucrurilor, termen ce defineşte practic orice mediu în care mai multe dispozitive sunt conectate unele la celelalte prin intermediul Internetului) şi dezvoltate 100% în România. Acolo am înţeles cât de mare este, de fapt, nevoia de soluţii automatizate care să simplifice şi să eficientizeze activitatea fermierilor în agricultura din ţară şi am decis să transformăm prototipul într-o soluţie reală, disponibilă pe scară largă”, au precizat fondatorii MobileControl.

 

Microclimatul serei

 

Solarino transformă o seră operată tradiţional într-una Smart, dotată cu tehnologii de automatizare de ultimă generaţie. Sistemul monitorizează automat microclimatul serei şi transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră. Mai mult, Solarino permite automatizarea parametrilor esenţiali din seră, precum temperatura, iluminarea, umiditatea şi ventilaţia, asigurând condiţii optime în funcţie de tipul culturii.
Soluţia dezvoltată de MobileControl poate fi complet personalizată prin module configurabile, în funcţie de cerinţele agricultorilor şi de nevoile specifice plantelor crescute în seră. Toate versiunile dispun de conexiune WiFi sau router 3G integrat pentru comunicare continuă, în timp real, cu serverele de gestiune. Sistemele sunt autonome şi pot funcţiona chiar şi fără acces la internet, atâta timp cât nu este necesară modificarea parametrilor serei sau monitorizarea în timp real a microclimatului.

 

Procesare eficientă a datelor

 

Profesioniştii din agricultură lucrează astăzi mai inteligent şi mai uşor ca niciodată. Tehnologiile agricole smart le-au permis să-şi scadă costurile, să-şi maximizeze randamentele şi profiturile şi să fie din ce în ce mai eficienţi. Fie că vorbim de aplicaţii sau sisteme integrate, avantajele digitalizării sunt practic nelimitate. Accesul la informaţii exacte permite cultivatorilor să utilizeze puterea datelor pentru a lua cele mai bune decizii pentru operaţiunile de zi cu zi. Într-adevăr, poate fi uşor descurajant când eşti pus să decizi pe care dintre numeroasele opţiuni să te bazezi şi să compilezi toate datele de care poţi dispune. Dar când discutăm de sere, volumul de informaţii şi unele sarcini au fost preluate de acest ecosistem tehnologic bazat pe noua paradigmă care defineşte conceptul de internet al lucrurilor, pentru monitorizarea de la distanţă. Un astfel de sistem integrează diferiţi senzori şi module de comunicare pentru a forma partea de achiziţie şi de control al datelor din seră.
Solarino este soluţia SMART de control al serei/solarului de pe telefon. Clicl AICI vezi cum funcţionează!

 

sere MobileControl_b

FOOD & AGRI TECH CHALLENGE

 

Solarino este unul dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge, o iniţiativă Impact Hub Bucharest şi EFSE DF de susţinere a antreprenorilor care îşi doresc să aducă schimbări inovatoare, prin tehnologie, în industria alimentară şi în agricultură. Cu o componentă de bootcamp şi una de pre-accelerator de şase luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat opt startup-uri să înţeleagă oportunităţile oferite de aceste industrii şi cum să accelereze procesul de creştere de la idee la prototip validat şi intrare în piaţă.
MobileControl este o companie specializată în automatizarea, prin intermediul telefonului mobil, a proceselor tehnologice şi industriale clasice. Conceptul Internet of Things presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii şi sisteme automate, formând astfel o reţea de obiecte.

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →