3 minute de citit

Controlul făinării la vița-de-vie: reușită la pachet

De ce este făinarea atât de agresivă cu vița-de-vie?

 

Primele semne ale făinării (Uncinula necator) sunt petele cu puf albicios care, în timp, conduc la necrozarea frunzelor și defolierea butucilor, iar lemnul nu se mai maturează corespunzător. Boabele rămân mici, decolorate și improprii pentru consum sau pentru producția de vin. În multe cazuri, fructele crapă, constituind porți de intrare pentru alți patogeni (de exemplu, putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea). Vinul produs din strugurii atacați de făinare are gust amărui, cu iz de mucegai și aciditate ridicată.

Încă de la mijlocul secolului XIX, s-a descoperit că o soluție pe bază de sulf a reușit să asigure protecția plantației împotriva bolii. Drept urmare, utilizarea produselor pe bază de sulf a devenit o practică uzuală în programul de management al bolii, care, în funcție de avansul tehnologic, se actualizează permanent.

Foto 1 Controlul fainarii la vita-de-vie_b

Tratament cu FLOSUL – stânga – pe ciorchine, dreapta – pe frunză, în luna iulie, la 5 zile după aplicare și 3 zile după precipitații cu volum 45 l/mp. Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro Romania


FLOSUL – FORMULARE PERFORMANTĂ PE BAZĂ DE SULF LICHID


Avantajul major al fungicidului FLOSUL, comparativ cu alte produse care au la bază sulful, este formularea sub formă de particule foarte fine, care măsoară doar 0,8 microni fiecare, asigurând în acest fel o repartiție uniformă și rezistentă a produsului la spălare pe toate organele plantei. Practica a demonstrat stabilitatea ridicată a soluției de tratat pe frunze chiar și la 3 zile după precipitații abundente (45 l/mp).

FLOSUL conține o cantitate ridicată de sulf lichid (800 g/l), sub formă de suspensie concentrată, și se aplică în doză de 4 l/ha, de la formarea lăstarilor până la înflorit (BBCH 10-55) și în perioada de creștere a boabelor (BBCH 72-75). În timpul tratamentului nu formează spumă și prezintă un risc scăzut de fitotoxicitate, chiar și la temperaturi mai ridicate.

Foto 2 Controlul fainarii la vita-de-vie_b

Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator). Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro Romania

 

ATTENZO STAR – ACȚIUNE PE MAI MULTE NIVELURI


Sub formă de suspensie concentrată pe bază de metrafenonă (500 g/l), fungicidul ATTENZO STAR blochează penetrarea infecției prin cuticulă și împiedică sporularea. Substanța activă prezintă un mod nou și unic de acțiune, interferând în procesul de diviziune celulară a agentului patogen din diverse stadii de dezvoltare. Produsul oferă protecție uniformă frunzelor și boabelor, fără să afecteze fermentația și gustul mustului.

ATTENZO STAR se diferențiază de alte produse prin faptul că nu prezintă rezistență încrucișată, oferindu-i viței-de-vie o protecție de durată, avantaj accentuat și datorită rezistenței la spălare.

Produsul are acțiune sistemic locală și formează vapori în jurul organelor plantelor, având un profil toxicologic favorabil față de acarienii prădători și polenizatori. Se aplică preventiv, în doză de 0,2 l/ha, de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere (BBCH 15-81), maxim 3 tratamente pe sezon și are timp de pauză de 28 zile până la recoltare.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →