CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus - Revista Ferma
6 minute de citit

CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus

FOto 7 Vaderstad TopDown with E Services 7 CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus

NOU! Cultivatoarele Väderstad TopDown și Opus vor fi dotate cu sisteme electronice de control bazate pe iPad Väderstad E-Control, precum și cu opțiunea de a aplica hărți de prescripție a solului prin sistemul ISOBUS Task Control.

Începând din acest an, cultivatoarele Väderstad TopDown și Väderstad Opus intră într-o nouă etapă a dezvoltării lor. Pe lângă un design îmbunătățit, aceste cultivatoare vor fi dotate cu sisteme electronice de control bazate pe iPad Väderstad E-Control (n.r. sistemul electronic dezvoltat de Väderstad – n. red.), precum și cu posibilitatea de a aplica hărți de prescripție a solului prin sistemul ISOBUS Task Control.

DISPOZITIVUL E-SERVICES, SENZORI ȘI SISTEM ELECTRONIC ACTUALIZAT

Este vorba despre familia de cultivatoare combinate Väderstad TopDown 400-700 (4-7 metri lățime de lucru) și cultivatoarele grele Väderstad Opus 400-700 (4-7 metri lățime de lucru), care pot fi echipate cu ”gateway” (dispozitivul E-Services montat pe utilaj – n.red.), senzori și electronică actualizată. Astfel se deschide o nouă oportunitate de a obține controlul complet al utilajului prin intermediul sistemului bazat pe iPad Väderstad E-Control, precum și de a opera cultivatorul prin intermediul terminalului ISOBUS al tractorului.

Foto 1 spread CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus
Väderstad TopDown și Opus vor fi dotate cu sisteme electronice de control bazate pe iPad Väderstad E-Control

PROGRAMAREA LUCRĂRII ÎN CELE MAI MICI DETALII

Introducerea E-Services pe TopDown și Opus oferă posibilitatea utilajelor să poată utiliza hărți de prescripție, respectiv să controleze automat setarea cultivatoarelor din mers, folosind o hartă de teren. Aceasta înseamnă că fermierul, înainte de a merge la câmp, poate programa modul în care elementele individuale de lucru – discuri, ancore, discuri de nivelare și tăvălugi – ar trebui să se comporte în anumite locuri de pe câmp, în funcție, de exemplu, de tipul de sol sau de caracteristicile suprafeței. În tractor, această hartă de prescripție este introdusă în terminalul ISOBUS al tractorului, care apoi se va conecta la sistemul Väderstad E-Control de pe cultivator, pentru a prelua integral controlul acestuia. Cu o apăsare de buton, șoferul poate seta adâncimea sau intensitatea de lucru individuală a discurilor, a ancorelor, a discurilor de nivelare sau a tăvălugilor, din mers.

Foto 4 Detaliu CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus

PRESETĂRI POSIBILE

Pentru a ajuta munca în teren, pot fi folosite patru butoane prestabilite pentru a stoca diferite configurații ale mașinii. De exemplu, folosind presetarea 1 pentru lucrul standard pe teren, presetarea 2 pentru cărări tehnologice, presetarea 3 pentru zone dificile și așa mai departe. Când o zonă de lucru este schimbată, celelalte vor compensa automat pentru a păstra adâncimea selectată individual.

Dat fiind că pot apărea uneori situații neașteptate, ca variantă de rezervă, TopDown și Opus pot fi comutate la setarea manuală și la controlul tradițional, dacă, de exemplu, tractorul trebuie schimbat rapid și neprogramat.

”Am observat o cerere din partea fermierilor de a optimiza și mai mult operațiunea de prelucrare a solului. Prin posibilitatea de a regla setarea mașinii la condițiile de pe teren este posibilă optimizarea agronomiei și a rezultatelor de lucru. Introducerea E-Services în TopDown și Opus este cheia în acest sens”, a declarat Wolfram Hastolz, Director Tillage Product Management, la Väderstad.

FOto 6 Vaderstad TopDown with E Services 8 CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus
Väderstad TopDown și Opus vor fi dotate cu sisteme electronice de control bazate pe iPad Väderstad E-Control

CONECTARE FĂRĂ FIR ȘI FĂRĂ INTERNET

Sistemul de control modern bazat pe iPad Väderstad E-Control se conectează fără fir la utilajul Väderstad, asigurând acces total la funcțiile și datele sale. Beneficiați de reglaje simple și prietenoase, calibrare ușoară, precum și monitorizare și control în timp real.

Ecranul de înaltă rezoluție al iPad-ului prezintă clar toate informațiile, iar grafica remarcabilă face ca fiecare operațiune să fie ușor de utilizat. Väderstad E-Control este un sistem complet, portabil, gata de a fi utilizat acolo unde și când este necesar. Atunci când ziua de lucru s-a sfârșit, puteți lua iPad-ul la birou și să faceți planul pentru ziua următoare.

iPad-ul este conectat wireless la utilaj printr-un gateway, care este montat pe utilaj. Gateway-ul își creează propria rețea wireless, prin urmare, nu este nevoie de acces la internet.

Interfața E-Control extrem de modernă duce operațiunile agricole la un nou nivel în ceea ce privește intuitivitatea și ușurința în utilizare. De exemplu, prin atingerea unui buton, puteți regla adâncimea de lucru, puteți modifica rata de distribuire a semințelor sau puteți monitoriza precizia de semănare.

Foto 3 mare sau alternativa la FOto 1 de impact CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus

După aplicarea cu rată variabilă a semințelor și a îngrășământului, următorul pas a fost aplicarea aceluiași principiu și la prelucrarea solului. Aici economiile se așteaptă să fie mărite folosind regula „atât cât este necesar, cât mai puțin posibil. WOLFRAM HASTOLZ, Director Tillage Product Management, la Väderstad

CUM TE AJUTĂ HĂRȚILE DE PRESCRIPȚIE?

Avantajele folosirii hărților de prescripție la lucrările de pregătire constau în:

  • Economie mai mare de combustibil, prin exploatarea optimă a varietății suprafeței, a zonelor și a nivelului stratului de compactare pe fiecare zonă;
  • Stimularea sustenabilităţii și îmbunătăţirea structurii solului (a sănătății solului – n. red.);
  • Creșterea vitezei de lucru și reducerea uzurii utilajului;
  • Soluționarea compactării folosind diferite strategii de prelucrare (stimularea sistemului de rădăcini și a activităţii microorganismelor și vietăților din sol).

FOto 5 Vaderstad TopDown with E Services 3 CONTROL TOTAL AL IMPLEMENTELOR. Electronică de ultimă oră pe Väderstad Top-Down și Opus

DEJA LE POȚI COMANDA

Väderstad TopDown 400-700 și Opus 400-700 au fost prezentate cu sistemele de E-Services la târgul internațional Agritechnica în noiembrie 2023 și pot fi comandate, ca opțiune, începând din acest an, prin Titan Machinery, unic importator și distribuitor al produselor Väderstad în România.

Află mai multe informații de la reprezentanții Titan Machinery România, pe care-i găsești la punctul nostru de lucru cel mai apropiat de ferma ta!

 

un articol de

BOGDAN CONSTANTIN

PR & Communication Specialist

Titan Machinery România 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →