Control APIA în teren. Ce trebuie să știe fermierii! Controlul clasic pe teren reprezintă totalitatea controalelor la fața locului realizate în scopul identificării corecte a parcelelor, a culturilor declarate în cererea de plată, a condițiilor de eligibilitate, precum și pentru verificarea respectării de către fermieri a normelor de condiționalitate, a cerințelor de bază, în ceea ce privește plățile directe, ecoschemele și alte intervenții din PS 2023-2027.

ETAPELE VERIFICĂRII PE TEREN: CE TREBUIE SĂ ȘTII?
- Selectarea beneficiarilor pentru efectuarea controalelor.
- Completarea documentației și informarea fermierului (dacă scopul controlului o impune) despre realizarea controlului.
- Deplasarea inspectorilor pe teren pentru verificarea suprafețelor și culturilor declarate.
- Verificarea conformității declarațiilor fermierului cu realitatea din teren.
Verificarea pe teren se realizează pe toate parcelele care fac obiectul controlului, în funcție de scopul acestuia. Scopul controalelor la fața locului este de a determina respectarea cerințelor obligatorii și a cerințelor specifice.
Dacă se constată o neconformitate de orice tip ce nu ține de scopul controlului, echipa de inspectori se autosesizează și înregistrează neconformitatea în raportul de control în vederea asigurării realizării unui control relevant pe teren.
CONTROL APIA ÎN ABSENȚA FERMIERULUI: ESTE POSIBIL?
Conform art. 48 (1) al HG nr. 1571/2022, controalele la fața locului pot fi anunțate, cu condiția ca acest lucru să nu afecteze scopul sau eficacitatea acestora. Niciun preaviz nu poate depăși 14 zile.
Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate, a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face în lipsa fermierului controlat, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.
CONTROL APIA 2025. CÂND ESTE OBLIGATORIE PREZENȚA FERMIERULUI?
Prezența fermierului la control APIA este obligatorie în cazul verificării cerințelor și standardelor relevante pentru condiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (M10, M11, DR1, DR2, DR4, DR5, M8 și M15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale (sesizări/autosesizări, contestații etc.), numai dacă situația o impune, și anume:
- Când este necesar ca inspectorul să solicite fermierului accesul în exploatație pentru a verifica: numărul de animale, capacitatea adăpostului, depozitele de materiale (magazii), existența platformei de gunoi de grajd, existența instalațiilor utilizate pentru irigat și a celor de administrare a pesticidelor etc.
- Când este necesar ca beneficiarul să prezinte toate documentele justificative în funcție de scopul controlului (ex. planul de fertilizare simplificat, registrul de evidență al fermei, registrul privind BND, contracte de pășunat, borderou înstrăinare gunoi de grajd, caietul de agromediu/agricultură ecologică, documente de utilizare a apei pentru irigații etc.).
CONTROLUL APIA PE TEREN: DOCUMENTARE ȘI RAPORTARE
- Inspectorii vor efectua fotografii geoetichetate la fiecare vizită pe teren.
- Neconformitățile depistate în timpul controalelor la fața locului sunt aduse la cunoștința beneficiarului în termen de maximum 90 de zile de la data finalizării controlului.
- Inspectorii pot utiliza informații din rezultatele controlului prin monitorizare în vederea stabilirii deciziei de conformitate/neconformitate.
În cazul în care se constată abateri grave, beneficiarii pot fi supuși unor verificări suplimentare, iar subvențiile pot fi reduse sau eliminate, în funcție de gravitatea situației. Astfel, este esențial ca fermierii să respecte toate cerințele pentru a evita sancțiunile și pierderea dreptului la plăți.
Subvenții APIA 2025: doar fermierii care respectă aceste norme vor primi banii!
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ REFUZAȚI CONTROLUL APIA?
Fermierii au obligația de a:
- Permite accesul în exploatație a echipei de inspectori.
- Prezenta documentele solicitate.
- Permite efectuarea fotografiilor geoetichetate.
- Furniza informațiile necesare echipei de control.
Atenție! În cazul în care fermierul refuză controlul, dosarul va primi un cod de neconformitate care va genera excluderea de la plată pentru toate schemele solicitate.
CINE EFECTUEAZĂ CONTROLUL APIA?
Echipele de inspectori provin din următoarele instituții:
- Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură
- Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
- Autoritatea Națională Fitosanitară
- Agenția Domeniilor Statului
- Agenția Națională pentru Zootehnie
- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
- Curtea de Conturi
- Curtea Europeană de Conturi
- Comisia Europeană
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul APIA: Materiale de informare