Constantin Epure: ”Din start intrăm la recoltatul grâului cu un minus uriaș. Am pierdut 95% din rapiță!” - Revista Ferma
5 minute de citit

Constantin Epure: ”Din start intrăm la recoltatul grâului cu un minus uriaș. Am pierdut 95% din rapiță!”

Constantin Epure recoltat grau 2024 Constantin Epure: ”Din start intrăm la recoltatul grâului cu un minus uriaș. Am pierdut 95% din rapiță!”

Recoltatul grâului în ferma societății Damila Agro din Oveselu, județul Vâlcea încă nu începuse astăzi, 21 iunie, când am stat de vorbă cu Constantin Epure, tehnologul fermei.

”Noi ne situăm cu ferma în ultima zonă agricolă din sudul Olteniei, condițiile meteo sunt diferite și nu vrem să riscăm; intrăm la treierat cu una, două săptămâni după ceilalți, deci cam într-o săptămână începem și noi recoltatul la grâu”, mi-a spus șeful de fermă din Oveselu.

Din cele 3.000 de hectare exploatate de societatea vâlceană, grâul ocupă o suprafață de aproximativ 700 de hectare iar culturile de prășitoare 1700 hectare.

AU RENUNȚAT LA ORZ. RAPIȚA COMPROMISĂ! PRODUCȚIE ESTIMATĂ LA GRÂU

”Din cauza prețului mic de achiziție am renunțat la cultura de orz. La grâu probabil ne vom închide undeva la 5-6 tone, dar încă e devreme să facem estimări. Așteptăm să intrăm cu combinele în lanuri”, spune Constantin Epure.

Din păcate, nici rapița nu a avut viață lungă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în special din perioada răsăririi. Cei de la Damila Agro au fost nevoiți să întoarcă 95% din rapiță, adică în jur de 500 de hectare!

SPERANȚA STĂ ÎN PRĂȘITOARE. CUM SE PREZINTĂ CULTURILE?

”Porumbul arată încă binișor, asta dacă te uiți la el dimineața. Peste zi, lucrurile stau complet diferit, lipsa precipitațiilor și arșița afectează culturile. Totuși, parcă este ceva mai bine decât anul trecut, când am stat rău de tot la prășitoare. În acest an, trecerea de la temperaturile scăzute la cele ridicate a fost puțin mai lină.

Pentru moment și circa 70% din floarea soarelui promite. Dar, vedem cum vor evolua culturile în perioada următoare”, spune inginerul vâlcean.

prasitoare 2024 in ferma Damila Agro Constantin Epure: ”Din start intrăm la recoltatul grâului cu un minus uriaș. Am pierdut 95% din rapiță!”

DUPĂ CATASTROFĂ, MULȚI VITEJI SE-ARATĂ!

”După catastrofa de săptămâna trecută, după fenomele meteo extreme acum iar se trezesc unii să vorbească despre fondul de gestionare a riscurilor în agricultură! Dar practic, nu se face nimic de ani de zile!

Pentru cei care au întârziat din motive obscure sau calcule de tot felul Fondul de gestionare a riscurilor sau care protestează împotriva Sistemului Antigrindină, ați văzut cum arată culturile distruse de porumb și floarea soarelui? Nu sunt fenomene care au avut loc pe areale înguste, ci pe jumătate din țară!”, spune Constantin Epure.

NU DAȚI VINA PE SISTEMUL ANTIGRINDINĂ!

Tehnologul de la Damila Agro explică revolta sa. Nu sistemul național antigrindină aduce dezastrele, dimpotrivă! Schimbările climatice pe care unii preferă să le ignore încep să se manifeste în toate zonele de cultură, din ce în ce mai virulent!

”La mine în zonă nu a mai nins din 2018, ori agronomic vorbind, știm că principala resursă de apă din sol vine din zăpezi. Mai mult, temperaturile scăzute din timpul iernii distrugeau mare parte din dăunători, însă acum asta nu se mai întâmplă și presiunea pe culturi e din ce în ce mai mare.

Eu la ultimul Crăciun făceam tratamente la grâu, din cauză că apăruse musca cerealelor și așa am ținut-o și în ianuarie!

Să vă mai spun că polul porumbului s-a mutat din Sud în Transilvania, odată cu migrarea precipitațiilor? Și atunci, pe cine să acuzăm că ne lăsăm descoperiți în fața fenomenelor meteo extreme?!

Se tot încearcă dezbinarea fermierilor mari, mijlocii și mici. Cine are interesul? Până la urmă, fiecare investește după putință, cu cât crește numărul de hectare cresc și riscurile, și pierderile. Ne supunem toți acelorași reguli!

Iar sistemul antigrindină are rolul de a proteja nu doar agricultura, ci și locuințele, grădinile populației și multe alte investiții care sunt și ele expuse. Dacă la noi în zonă nu s-ar fi intervenit cu sistemul antigrindină, daunele ar fi fost totale și nu te despăgubește nimeni la adevărata valoare a culturilor!. Din păcate, nu vine nimeni cu explicații științifice”, susține Constantin Epure.

Damila Agro grau 2024 Constantin Epure: ”Din start intrăm la recoltatul grâului cu un minus uriaș. Am pierdut 95% din rapiță!”

PREȚURI FĂCUTE ”DIN BURTĂ”

Agronomul susține că probleme agriculturii sunt manipulate într-un mod grosolan, tocmai pentru a se distrage atenția de la adevăratele probleme, cum ar fi lipsa unei legislații coerente, a strategiei naționale agricole sau legea arendei.

”Beneficiază de subvenții unii oameni care stau la bloc, iar noi vrem performanță în agricultură! Și să vorbești de legea arendei în lipsa unei legi a comasării este iarăși o utopie”, spune specialistul.

Mai mult, consiliile județene calculează prețul mediu la cereale după cifrele pe care Direcțiile agricole le scot ”din burtă”, complet nerealist față de situația din teren.

”Noi intrăm la recoltat din start cu un mare handicap, un minus de peste 1,5 milioane de lei, după ce am fost nevoiți să întoarcem 95% din rapiță!” – Constantin Epure, șef fermă Damila Agro din Oveselu, județul Vâlcea.

CITEȘTE ȘI: Constantin Epure: În agricultură, fiecare an este ca o luptă pentru supravieţuire!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →