Fermierii din unele zone se plâng de anul dezastruos, caracterizat prin producţii scăzute, preţuri mici şi datorii acumulate. Inginerul Constantin Epure nu are motive de mulţumire, producţiile obţinute nu nu avut darul să-i aducă liniştea şi să-i curme frământările.
„A fost un an foarte dificil, atipic, groaznic! Nu am făcut producţii care să ne satisfacă! Am intrat la recoltat la floare am târziu, că ploile din primăvară ne-au împins foarte mult cu semănatul, cam până spre sfârşitul lunii mai. Ce am adunat e sub aşteptări, în jur de 2.500 kg/ha. La porumb, tot aşa, 60% – să zic – e mai bun, dar 40 la sută din culturi sunt afectate de secetă. Din nefericire, anii cu ploi sunt mai răi decât cei secetoşi! Asta am observat cel puţin pentru zona noastră!”, ne-a declarat fermierul de la Damila Agro, din Oveselu, jud. Vâlcea.
O să ieşim pe pierdere și anul ăsta! Gândiţi-vă că trebuie să dau arenda, sunt cheltuieli cu personalul, avem costuri de producţie ridicate la toate culturile. Atâta timp cât nu există nicio politică de sprijin, noi, fermierii, nu putem gestiona singuri afacerea în profit! – CONSTANTIN EPURE, fermier din Oveselu
Culturile de primăvară ocupă o suprafaţă de 500 de hectare (200 floare şi 300 porumb). După ce a fost recoltată şi livrată floarea soarelui, cele două combine au intrat în lanurile de porumb unde fluxul de recoltare şi transport se desfăşoară pe ultimele suprafeţe.
„Pentru floarea soarelui am făcut contract de vânzare/cumpărare că nu avem condiţii de depozitare. Până 15% din recolta de porumb o vom păstra pentru arendă şi ce rămâne vindem. Acum ne-au mai lovit şi ăştia cu preţurile, ne jecmănesc pe faţă!”, a susţinut Epure.
Soiul care a ridicat media
În ferma vâlceană, suprafaţa cultivată cu grâu a fost de 500 ha, iar producţia obţinută 4.200 kg/ha, sub media pe ţară.
„Pe un soi extratimpuriu (semănat pe 200 ha) am făcut între 6.000 şi 7.500 kg/ha, care ne-a scos la media pe fermă, dar pe cele semitardive le-a prins seceta. După 15 iulie, parcă ar fi aruncat cineva o găleată de apă fierbinte pe el, s-a oprit din evoluţie, nu a fructificat, plus că am avut presiune de boli şi am făcut tratamente peste tratamente. Nu am vândut nimic din grâu, l-am depozitat în speranţa că va mai creşte preţul, dar nu sunt deloc optimist!”, precizează fermierul.
Nici la rapiţă lucrurile nu au mers prea bine. Deşi avusese un start bun în vegetaţie, pe parcurs cultura a avut de suferit din cauza secetei. În final, de pe cele 330 ha s-a adunat o medie de 2.500 kg la hectar.
Până la jumătatea lunii septembrie nu se semănase nimic în fermă din cauza lipsei umidităţii solului. Îndată ce condiţiile s-au schimbat, agregatele au intrat în câmp pentru însămânţa 400 de hectare de rapiţă şi 600 cu grâu. Deocamdată, s-a lucrat fără probleme.
„Zilele trecute, am achiziţionat un tractor Claas Axion 930 de 360 CP pe care l-am cuplat la semănătoarea Horsch Pronto. De asemenea, am fertilizat o solă de 100 ha cu gunoi de grajd (20 tone/ha) pe care am pus sămânţă de grâu iar pe 200 ha am aplicat Calcipril pentru ameliorarea solurile acide”, a explicat Constantin Epure.
un articol de
Marian Muşat