Consiliul UE a dat ASTĂZI UNDĂ VERDE finală pentru revizuirea PAC. De când intră în vigoare noile prevederi? - Revista Ferma
3 minute de citit

Consiliul UE a dat ASTĂZI UNDĂ VERDE finală pentru revizuirea PAC. De când intră în vigoare noile prevederi?

Nici Comisia Europeana mai buna Consiliul UE a dat ASTĂZI UNDĂ VERDE finală pentru revizuirea PAC. De când intră în vigoare noile prevederi?

Consiliul UE a dat oficial aprobarea finală pentru revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC), modificările aduse regulilor unor condiții de mediu intrând în vigoare până la sfârșitul lunii mai.

Fermierii vor putea aplica retroactiv unele dintre noile modificări pentru anul de cerere 2024, a declarat consiliul astăzi, 13 mai.

MODIFICĂRILE PAC

În martie, comisia a propus o revizuire țintită a PAC în legătură cu mai multe practici agricole și de mediu, pentru a ușura sarcina administrativă pentru fermierii din UE, în urma unor serii de proteste ale fermierilor din mai multe state membre la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an.

Printre termenii revizuirii, fermele mici sub 10 ha vor fi scutite de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate.

Alte modificări includ:

În conformitate cu GAEC 8 privind caracteristicile neproductive – fermierii din UE vor trebui să mențină caracteristicile peisajului existente pe terenul lor, dar nu vor mai fi obligați să aloce o suprafață minimă a terenurilor arabile zonelor neproductive.

În conformitate cu GAEC 7 privind rotația culturilor – fermierii din UE vor putea îndeplini această cerință alegând fie să facă asolamente, fie să-și diversifice culturile, în funcție de condițiile cu care se confruntă și dacă țara lor decide să includă opțiunea de diversificare a culturilor în planul național strategic PAC.

În conformitate cu GAEC 6 privind acoperirea solului în perioadele sensibile – statele membre vor avea mai multă flexibilitate în stabilirea a ceea ce ele definesc drept „perioade sensibile” și a practicilor permise să îndeplinească această cerință, în lumina condițiilor lor naționale și regionale și în contextul creșterea variabilității meteo-climatice.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul European a aprobat revizuirea PAC cu 425 de voturi pentru, 130 împotrivă și 33 de abțineri. Aprobarea de astăzi de către Consiliu a fost ultimul obstacol înainte ca revizuirea să intre în vigoare.

Revizuirea va prevedea, de asemenea, derogări temporare pe care statele membre le pot implementa în cazuri extreme de condiții meteorologice nefavorabile care îi împiedică pe fermieri să lucreze în mod corespunzător și să respecte cerințele GAEC.

Pentru a se asigura că țările UE își pot adapta mai frecvent planurile strategice ale PAC la condițiile în schimbare, revizuirea va permite statelor membre să dubleze numărul de amendamente anuale, de la o dată, la de două ori pe an.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →