Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei, mişcare care ar putea împiedica exporturile acesteia de gaze naturale, potasiu şi azot. În acelaşi timp, Belarus, aliatul Moscovei, este deja supusă sancţiunilor europene şi americane care i-au restrâns exporturile de potasiu. Conflictul din ţara vecină a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la problemele de aprovizionare cu grâu, porumb şi ulei vegetal din regiunea Mării Negre, ducând la creşterea preţurilor la nivel mondial.
CANADA VA CREŞTE PRODUCŢIA DE POTASIU
Directorul executiv Ken Seitz a declarat că Nutrien va creşte producţia de potasiu dacă vede probleme de aprovizionare în Rusia şi Belarus, a doua şi a treia ţară producătoare de potasiu din lume, după Canada. „Probabil am putea observa o întrerupere prelungită a aprovizionării cu potasiu din acea parte a lumii”, a spus Seitz la o conferinţă cu investitoriiBMOCapital Markets.
NUTRIEN SE AŞTEAPTĂ LA VÂNZĂRI RECORD!
Nutrien se aşteaptă să vândă până la 14,3 milioane tone de potasiu în acest an, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, şi a anunţat că are în vedere extinderea în continuare a capacităţii de producţie. De asemenea, agresiunea Rusiei a pus în pericol exporturile sale de îngrăşăminte cu azot. Preţurile gazelor naturale europene, un input-cheie în producţia de azot, au crescut în ultima vreme, mult mai mari abrupt decât preţurile din America de Nord.
LIVIU GORDEA