3 minute de citit

Conflictul din Orientul Mijlociu tulbură și piața îngrășămintelor pe bază de azot. Ce va aduce finalul anului?

ingrasaminte pe baza de azot Conflictul din Orientul Mijlociu tulbură și piața îngrășămintelor pe bază de azot. Ce va aduce finalul anului?
Credit foto: @Canva, Jeffoto

Incertitudine pe piața îngrășămintelor pe bază de azot? Scăderea marjelor de profit în fermele europene i-a lăsat pe producători „sensibili la preț” în ceea ce privește achizițiile de îngrășăminte, în ciuda scăderii prețurilor în prima jumătate a anului 2023, potrivit unui nou raport publicat de compania multinațională olandeză de servicii bancare și financiare Rabobank, citat de www.agriland.ie

COSTURILE DE PRODUCȚIE AU MAI SCĂZUT

Cel mai recent raport privind perspectivele îngrășămintelor arată că costurile de producție a amoniacului și a ureei în Europa s-au mai redus, dar sunt încă „ridicate”, precizează Agriland.

Banca olandeză mai avertizează că dinamica prețului gazelor naturale competitivitatea în producția europeană, dar că până acum 2023 este un „an mult mai calm” decât 2022 pentru piața de îngrășăminte.

În raport se mai precizează că în prezent există „condiții mult mai bune” pentru cumpărarea îngrășămintelor față de acum un an și că se așteaptă ca utilizarea azotului în agricultură să crească cu 2%, fosfatul cu 3,9% și potasiul cu 5% în 2023.

Pentru 2024, analiza inițială a băncii indică o creștere a utilizării îngrășămintelor cu aproape 5% în țările europene.

Cu toate acestea, este dificil de prognozat cum se poate încheia anul. Pe măsură ce iarna se apropie în Europa, există mai multă incertitudine pe piața gazelor naturale și o incertitudine asociată cu privire la costul de producție al îngrășămintelor cu azot!

Bruno Fonseca, analist senior Rabobank

PIEȚELE GLOBALE, CU OCHII PE SITUAȚIA DIN ISRAEL

Un risc cheie la orizont, potrivit celui mai recent raport Rabobank, ar putea fi impactul conflictelor geopolitice actuale pe piețele globale de îngrășăminte.

Acesta subliniază faptul că Israelul este un „furnizor important de fosfat și potasiu”, reprezentând aproximativ 3% din exporturile de potasiu la nivel global.

„Întreruperea exporturilor ar putea cauza creșteri ale prețurilor, iar conflictul din zonă poate descuraja operatorii de nave să se apropie de portul mediteranean Ashdod, provocând întârzieri și costuri logistice suplimentare”, se arată în raport.

În ciuda riscurilor potențiale, impactul asupra piețelor de îngrășăminte este privit ca fiind marginal în această etapă.

„Piețele globale de îngrășăminte au suficientă disponibilitate și suficienți furnizori alternativi de produse cu potasiu și fosfat în cazul unor întreruperi logistice în Israel”, a adăugat Fonseca.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →