Condiţii tehnologice pentru reuşita culturii de lucernă - Revista Ferma
5 minute de citit

Condiţii tehnologice pentru reuşita culturii de lucernă

Lucerna, în cultură pură sau în asociaţie cu graminee?

Modul de cultivare a lucernei este condiţionat de doi factori: condiţiile pedoclimatice şi necesităţile de alimentaţie ale animalelor. În condiţiile optime de cultivare (soluri fertile, permeabile, neutre) şi pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conţinut mai ridicat în proteine (vaci de lapte cu producţie ridicată, tineret femel sau la îngrăşat), se recomandă semănatul lucernei în cultură pură.

În cazul animalelor cu producţie mai scăzută, care nu necesită un furaj cu o valoare alimentară foarte ridicată, şi în condiţiile unor soluri cu grad mai scăzut de fertilitate, semănatul lucernei în asociaţie cu o graminee este soluşia cea mai bună. În acest sens, se recomandă amestectul de lucernă (15 kg/ha) cu golomăţ (20 kg/ha).

Este sau nu necesară fertilizarea lucernei?

Aplicarea îngrăşămintelor cu azot are efecte negative asupra lucernei, prin: inhibarea procesului de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, reducerea sau stoparea formării de nodozităţi pe rădăcini, dispariţia plantelor de lucernă şi scăderea duratei de folosinţă, îmburuienarea puternică a culturii. Pentru evitarea acestor aspecte, se recomandă:

• fertilizarea la semănat cu îngrăşăminte complexe (raport 1:1:1), în doză de 200 kg/ha, iar în anii următori numai primăvara devreme;

• pe terenurile fertilizate cu gunoi de grajd nu se mai aplică îngrăşăminte chimice.


Semănatul, condiţie de bază în reuşita culturii de lucernă

• Alegeţi un teren arat din toamnă, pentru ca patul germinativ ce va fi pregătit înainte de semănat să asigure seminţei umiditatea, căldura şi aerul necesar unei bune germinări şi răsăririi plantelor.

• Lucrarea de tăvălugire a terenului, înainte de semănat, devine obligatorie numai în primăverile secetoase şi pe solurile mai uşoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor.

• Semănatul devreme, când temperatura solului la adâncimea de încorporare a seminţelor este de 3-4oC, asigură o răsărire uniformă a plantelor şi o reducere a gradului de îmburuienare.

• Pentru semănat se recomandă o normă de 20-22 kg/ha, care asigură o densitate la răsărire de 1000 plante/m2.

• Pe solurile mai argiloase, predispuse la formarea crustei, norma de semănat recomandată se măreşte cu 4-5 kg/ha.

• Adâncimea optimă de încorporare a seminţelor este de 2-3 cm; în cazul unei adâncimi mai mari (4-5 cm), se va efectua şi o uşoară tăvălugire a terenului, imediat după semănat.

Cum se realizează o lucernieră curată de buruieni?

În primul rând, alegeţi alegerea unui teren curat de buruieni, mai ales cu cele agresive (pir, ştevie, Setaria spp., Cirsium arvense etc.). De asemenea, folosirea la semănat a seminţelor certificate, lipsite de seminţe de buruieni, de cuscută, insecte patogene previne semnificativ apariţia buruienilor.

Cirsum arvense

Cirsum arvense

Rumex Crispus

Rumex Crispus

Setaria spp.

Setaria spp.

În primul an de vegetaţie, distrugerea unor specii de buruieni se efectuează prin prima cosire, când lucerna este în faza de îmbobocire, iar buruienile au 25-30 cm înălţime.

Într-o cultură de lucernă infestată cu buruieni perene (pir, ştevie), distrugerea prin cosire are un efect foarte scăzut.

În cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide, în următoarele variante:

• pentru combaterea unui spectru larg de buruieni se vor folosi atât erbicide preemergente, încorporate în sol înainte de semănat, împotriva speciilor monocotiledonate (Eradicane 4 l/ha, Diizocab 6 l/ha), cât şi erbicide postemergente, aplicate în timpul vegetaţiei, când plantele de lucernă au 2-3 frunze (Pivot 100 LC 0,8 l/ha), pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate (buruieni cu frunza lată);

• pentru culturile de lucernă infestate cu pir, se recomandă aplicarea unor erbicide în timpul vegetaţiei, când plantele de pir sunt bine dezvoltate (Fusilade 2-3 l/ha, Gallant 3-4 l/ha);

• ştevia (Rumex Crispus), o buruiană ce poate compromite cultura de lucernă, se poate distruge prin aplicarea erbicidului sistemic Asulox (4 l/ha), când această plantă se găseşte în faza de rozetă;

• pentru combaterea cuscutei se recomandă erbicidul Pivot (1 l/ha), aplicat la două săptămâni după răsărirea lucernei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →