CONCORDE, un proiect pentru bune practici în comerţul cu cereale - Revista Ferma
5 minute de citit

CONCORDE, un proiect pentru bune practici în comerţul cu cereale

Dar ce înseamnă de fapt acest demers, care sunt potenţialii beneficiari şi mai ales ce s-ar putea obţine concret de pe urma sa, am încercat să aflăm de la Cezar Gheorghe, consultantul Clubului şi expert analist cu o experienţă de peste 18 ani pe piaţa cerealelor, care a avut un rol important în elaborarea proiectului.

Cezar-Gheorghe_b– De ce era nevoie de o astfel de abordare? Când ştim foarte bine că de obicei fermierii nu prea au cum să-şi apere interesele în faţa traderilor de cereale…
– Clubul Fermierilor Români are expertiza necesară în evaluarea pieţei de agribusiness şi este un partener care se remarcă prin coerenţă, consistenţă, predictibilitate şi moderaţie. Astfel, după o evaluare a ultimilor 20 de ani de agribusiness în România, considerăm că acest subiect trebuie adus în prim plan şi abordat aşa cum se întâmplă în ţările care au atins deja această maturitate. Suntem parte a Uniunii Europene iar relaţiile dintre vânzători şi cumpărători trebuie să-şi găsească echilibrul şi ritmul astfel încât încrederea să fie ţinta de atins.

– Valorificarea producţiei vine de obicei cu o doză foarte mare de impredictibilitate. Poate fi aceasta controlată într-un fel?
– Bineînţeles, există instrumente care reglementează legal şi cutumiar aceste aspecte. Este vorba doar despre apetenţa şi dorinţa de a le aplica astfel încât fermierii să fie protejaţi de volatilitate şi vreme, căci aceste două aspecte reglementează în mod principal trading-ul de mărfuri, în afară de cerere şi ofertă, burse şi condiţii politice.

– Care sunt principalele probleme cu care se confruntă producătorii de cereale din România în relaţia cu traderii?
– Tehnicitatea înţelegerii contractelor şi lipsa unei segmentări corespunzătoare aş spune că sunt principalele probleme. Însă acest lucru s-a perpetuat de-a lungul anilor cu un climax în anul 2020, un an care vă rămâne în memoria multor generaţii de jucători din agribusiness.

– Ce vă propuneţi să realizaţi prin Proiectul CONCORDE?
– Prin proiectul CONCORDE ne propune să creăm un climat de încredere care să guverneze relaţiile contractuale, un echilibru care se doreşte a fi atins prin adresarea celor două părţi, vânzători şi cumpărători, astfel încât să existe drepturi şi obligaţii de ambele părţi. De asemenea, urmărim înfiinţarea unui organism de arbitraj la nivel naţional cu reprezentanţi din ambele categorii, astfel încât să fie evitate situaţii extrem de neplăcute cu efecte pecuniare.

– Cui vă adresaţi cu acest proiect?
– Ne adresăm în primul rând fermierilor. În cadrul proiectului CONCORDE, fermierii vor beneficia de protecţia oferită de echilibrul pe care dorim să-l introducem în tranzacţii, precum şi de consultanţă specializată, în cazul în care lucrurile nu decurg conform contractelor, pentru absolut orice speţă de lucru. Şi avem aici două amendamente – fermierii au drepturi şi obligaţii, este primul amendament, iar al doilea se referă la costurile financiare care sunt zero în acest moment, deci nu implică absolut nici un efort pecuniar. Tot ceea ce trebuie să facă fermierii este să intre pe site-ul Clubului, să completeze formularul accesând acest link şi să-l trimită semnat şi ştampilat către Club pe e-mail la adresa office@cfro.ro.

combina-recoltat-grau_b– Ce înseamnă pentru Clubul Fermierilor Români şi membrii săi afilierea la GAFTA (The Grain and Feed Trade Association), organizaţia internaţională reprezentativă pentru sprijinirea contractării şi arbitrării comerciale în domeniul cerealelor la nivel mondial?
– În primul rând, GAFTA este o organizaţie de referinţă în acest domeniu, care pune la dispoziţia membrilor săi resurse şi informaţii în ceea ce priveşte relaţiile contractuale, bunele practici şi dezvoltarea lor continuă. Afilierea Clubului Fermierilor Români la GAFTA înseamnă aderarea la o organizaţie renumită şi recunoscută care oferă expertiză, suport, precum şi reprezentativitate. Astfel, în interesul fermierilor, Clubul Fermierilor Români beneficiază din partea GAFTA de suport şi reprezentativitate în demersul său de a maturiza şi normaliza relaţiile dintre vânzători şi cumpărători. De asemenea, în calitate de consultant al Clubului, eu sunt certificat GAFTA din anul 2004 în următoarele domenii: reguli contractuale, contracte şi rezolvarea disputelor contractuale (Trade Policy, Contracts and Dispute Resolution).

– De ce este necesar cât mai mulţi fermieri să se înscrie în acest proiect?
– Clubul Fermierilor urmăreşte să asigure reprezentativitate fermierilor din România, astfel încât să se producă maturizarea pieţei şi câştigarea încrederii între cele două părţi. Fiecare parte a unui contract trebuie să atingă nivelul în care să ştie că sunt guvernate de siguranţă tranzacţională odată semnat contractul. Prin dezvoltarea Proiectului CONCORDE, fermierii vor avea acces la reprezentativitate la nivel organizaţional, vor beneficia de expertiză tehnică în ceea ce priveşte contractele comerciale, eliminarea riscurilor tranzacţionale şi protecţie pe tot parcursul derulării contractului, inclusiv în cazul deloc de dorit al unor imposibilităţi de execuţie. Clubul Fermierilor Români promovează interesele fermierilor din România şi lansează proiecte care susţin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, bazate pe criterii de performanţă, competitive la nivel european.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →