Comisia refuză să intervină asupra preţurilor la îngrăşăminte - Revista Ferma
2 minute de citit

Comisia refuză să intervină asupra preţurilor la îngrăşăminte

Deşi a recunoscut că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, exclude deocamdată posibilitatea acordarea de subvenţii pentru compensarea preţurilor la îngrăşăminte. 

Janusz WOJCIECHOWSKI_b
„Aceasta este o problemă uriaşă pentru întreaga Uniune Europeană. Costul de producţie, costul energiei, creează inflaţie în preţul alimentelor. Reforma Politicii Agricole Comune este o modalitate de a face agricultura europeană mai puţin dependentă de unele costuri de producţie. De exemplu, dacă reducem utilizarea îngrăşămintelor nu înseamnă întotdeauna că productivitatea este redusă. Pentru că putem folosi, de exemplu, agricultura de precizie, agricultura carbonului – putem raţionaliza utilizarea îngrăşămintelor. Poate fi modalitatea de a face agricultura mai rezistentă”, a declarat Wojciechowski într-un dialog cu presa spaniolă. 

Preţurile îngrăşămintelor cu azot sunt deosebit de susceptibile la creşteri, deoarece sunt strâns legate de preţurile gazelor. Wojciechowski recunoaşte că aceste preţuri în spirală ar putea afecta în cele din urmă consumatorii, ca verigă finală a lanţului de aprovizionare.

În timp ce Comisia spune că „monitorizează situaţia foarte îndeaproape”, în loc să propună măsuri coordonate pentru a ajuta fermierii şi consumatorii, Bruxelles-ul îndeamnă guvernele naţionale să sprijine producătorii pe termen scurt prin utilizarea ajutoarelor de stat şi, în cele din urmă, să caute modalităţi de reducere a dependenţei de îngrăşăminte. 

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →