Comisia Europeană: Primele rezultate ale sondajului privind simplificarea. Ce au răspuns FERMIERII? - Revista Ferma
4 minute de citit

Comisia Europeană: Primele rezultate ale sondajului privind simplificarea. Ce au răspuns FERMIERII?

fermierii si birocratia Comisia Europeană: Primele rezultate ale sondajului privind simplificarea. Ce au răspuns FERMIERII?
Credit foto @iStock.com/Jevtic

Comisia Europeană a prezentat rezultatele preliminare ale sondajului său privind simplificarea în rândul fermierilor.

Disponibil online în toate limbile în perioada 7 martie-8 aprilie, sondajul a generat aproape 27.000 de răspunsuri. O analiză detaliată a răspunsurilor primite va fi prezentată în a doua jumătate a anului.

Ancheta a făcut parte din acțiunile întreprinse de Comisie pentru a răspunde preocupărilor fermierilor și a fost destinată în mod specific fermierilor să identifice sarcina administrativă și complexitatea care decurg din normele PAC, precum și din alte norme pentru alimentație și agricultură, atât în ceea ce privește aplicarea lor la nivel național, cât și obligațiile de înregistrare și raportare legate de acestea.

Ancheta și analiza ulterioară ar trebui, de asemenea, să identifice domeniile în care ar putea fi aduse îmbunătățiri pentru a reduce poverile administrative pentru fermieri.

O scurtă prezentare a rezultatelor preliminare a fost realizată cu ocazia atelierului privind guvernanța și performanța, reunind membri ai Grupului de dialog civil privind planurile strategice PAC și chestiuni orizontale, reprezentanți ai statelor membre ai grupului de experți pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind planurile strategice PAC, precum și reprezentanți ai agențiilor naționale de plăți.

RESPONDEȚI. CIFRE RELEVANTE

Dintre respondenți, 81% au fost fermieri care au solicitat sprijin din partea PAC, în timp ce restul respondenților au fost fermieri care nu au solicitat sprijin din partea PAC (16%) sau consultanți agricoli și alte entități.

36% dintre fermierii care au răspuns au vârste cuprinse între 50 și 64 de ani și 48% între 30 și 49 de ani.

Fermele foarte mici, cu mai puțin de 5 hectare, au fost reprezentate de 10% dintre respondenți, în timp ce 39 % lucrează în ferme de la 5 la 50 de hectare.

Dimensiunea medie a fermelor în Uniunea Europeană este de 17,4 hectare.

Sectoarele reprezentate au fost: cerealele și alte culturi de câmp, urmate de bovinele de carne și de lapte, producători de vin și ulei de măsline.

CÂT TIMP LE IA FERMIERILOR BIROCRAȚIA EUROPEANĂ?

Sondajul a arătat că 33% dintre respondenți lucrează mai mult de 6 zile pe an pentru a îndeplini sarcinile administrative legate de cererile de ajutor PAC, inclusiv documentația pentru condiționalitate. 

Pentru 24% dintre aceștia, timpul alocat este de 5 până la 6 zile, apoi de 1 până la 4 zile lucrătoare pentru 38% dintre fermierii participanți. 

O proporție foarte mare de fermieri care solicită sprijin din partea PAC (78%) utilizează, de asemenea, un anumit tip de ajutor extern pentru a-și pregăti și depune cererea de sprijin PAC. Ajutorul este oferit de asociații de fermieri și cooperative în 36% din cazuri, de societăți private, cum ar fi firme de consultanță sau bănci (25%) sau de autorități publice pentru 18% dintre respondenți.

Jumătate dintre respondenții care solicită sprijin din partea PAC nu utilizează dispozitive mobile pentru a furniza autorităților fotografii marcate geografic. Din cei 50% care folosesc dispozitive mobile în acest scop, aproximativ jumătate au probleme cu acestea, în special pentru că le consideră este consumatoare de timp, nu sunt ușor de utilizat sau nu au feedback cu privire la acuratețea imaginii furnizate.

CONTROALELE ÎN FERME

În ceea ce privește controalele la fața locului din ultimii 3 ani, 36% dintre exploatațiile vizate de anchetă au fost vizitate o singură dată, în timp ce 16% dintre ferme au primit cel puțin 3 vizite. Aceste vizite pot include, de asemenea, inspecții care nu au legătură cu PAC.

Pregătirea și monitorizarea acestor controale la fața locului necesită între o jumătate de zi și o zi de lucru pentru 63% dintre agricultorii controlați.

CE VA FACE COMISIA PENTRU A REZOLVA PROBLEMELE RIDICATE DE FERMIERI?

În propunerile sale de simplificare, Comisia a anunțat că va simplifica metodologia pentru anumite controale, cu scopul de a reduce cu până la 50% numărul vizitelor la fermă efectuate de administrațiile naționale. Această măsură răspunde în mod direct solicitărilor din partea statelor membre. Cu mai puține vizite din partea administrației pentru a le gestiona, fermierii vor avea mai mult timp să se dedice activității lor de bază, de producție.

Interviurile individuale cu fermierii și organizațiile de fermieri vor fi acum efectuate pentru a oferi o imagine de ansamblu mai aprofundată a situației și pentru a aprofunda întrebările.

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →