Comisia Europeană a interzis oficial oxamilul! - Revista Ferma
2 minute de citit

Comisia Europeană a interzis oficial oxamilul!

Statele membre sunt obligate ca până la 1 august 2023 să retragă autorizaţiile de introducere pe piaţă pentru produsele care îl conţin. Perioada de graţie posibilă este până la 1 noiembrie a.c. pentru a vinde stocurile. 

Substanţa activă, aprobată până acum pe porumb sămânţă, cartofi sau chiar morcovi pentru efectul său nematicid, a făcut parte din lista de molecule „candidate pentru substituţie”.

 

Doza de referinţă acută a fost depăşită  

 

În avizul său emis la 30 martie 2022, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) „raportase o serie de preocupări”, subliniind, în special, un „risc ridicat de depăşire a nivelului acceptabil de expunere a operatorului” şi o „depăşire semnificativă a dozei de referinţă acută (ARfD) pentru toate utilizările reprezentative pentru toate culturile comestibile”. 

De asemenea, EFSA a anunţat prezenţa unui metabolit al moleculei (IN-D2708) în apele subterane.

 

Despre Oxamil

 

Este o substanţă chimică sub formă granulată sau lichidă utilizată, cu acţiune sistemică şi de contact, utilizată ca insecticid pentru a ucide şi controla un spectru larg de insecte, ca acaricid pentru a controla acarienii şi căpuşele şi ca nematicid împotriva viermilor rotunzi.

Se utilizează pe culturi de câmp, legume, fructe şi plante ornamentale cu aplicare directă pe plante sau pe suprafaţa solului. Alte denumiri: Dioxamil; Tioxamil etc.

 

Marian MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →