COMISIA EUROPEANĂ A DECIS: Avans mai mare la plata subvenţiilor - Revista Ferma
3 minute de citit

COMISIA EUROPEANĂ A DECIS: Avans mai mare la plata subvenţiilor

Această măsură va sprijini şi va creşte fluxul de numerar către fermierii afectaţi de criza provocată de pandemia Covid-19 şi de impactul condiţiilor meteorologice nefavorabile din statele membre UE.

 

Plăţile pot fi acordate la finalul controalelor

Euro _b

Potrivit Comisiei, unele regiuni au fost deja profund afectate de inundaţii, ceea ce va permite autorităţilor naţionale să acorde ajutoare financiare celor în cauză. De asemenea, măsura va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venituri şi să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor, de până la 70% (de la 50%) din plăţile directe, respectiv 85% (de la 75%) în cazul plăţilor pentru dezvoltare rurală. De menţionat faptul că se aplică garanţiile pentru protejarea bugetului UE, astfel încât plăţile pot fi acordate după finalizarea controalelor şi verificărilor. În cazul plăţilor directe, asta înseamnă începând cu data de 16 octombrie 2021.

 

Combaterea fraudei

Comisia Europeană, în majoritatea cazurilor, nu efectuează plăţi directe către beneficiarii PAC. Statele UE distribuie plăţile către fermieri prin intermediul agenţiilor naţionale sau regionale de plată. Un sistem riguros de verificări asigură livrarea fondurilor numai către beneficiarii vizaţi şi în sumele corecte. Comisia solicită ca fiecare stat membru să dispună de sisteme adecvate pentru a proteja împotriva plăţilor incorecte sau a fraudei. UE impune, de asemenea, utilizarea sistemului integrat de administrare şi control (IACS), inclusiv a sistemului de identificare a parcelelor terestre (LPIS), pentru a verifica creanţele şi pentru a urmări plăţile. În cadrul noii PAC, metodele de plăţi directe vor fi restructurate iar schema de plăţi de bază (BPS) va fi înlocuită cu noi măsuri.

Euro_b La alegere: plafonare sau degresivitate

În ceea ce priveşte sprijinul redistributiv complementar pentru durabilitate, acesta este conceput pentru a redistribui fondurile PAC de la exploataţiile mai mari sau chiar medii la cele de dimensiuni mici şi este acum propus ca element obligatoriu în cadrul măsurilor de plăţi directe. Asta înseamnă că din 2023, când va intra practic în vigoare noua Politică Agricolă Comună, fermele mari şi medii nu vor mai încasa sume la fel de mari din subvenţiile agricole ca până acum. Statele membre UE vor fi obligate să aplice ori plafonarea, ori degresivitatea (tăierea unui procent din subvenţiile fermelor mari şi medii).

Indiferent pe care variantă merge România, sumele rămase vor fi redistribuite fermelor mici. A fost stabilită o sumă obligatorie de redistribuire în valoare de 10% din plafonul plăţilor directe, dar statele membre au dreptul să ţină seama de efectele redistributive ale altor elemente ale plăţilor directe înainte de a decide cu privire la sprijinul redistributiv complementar pentru durabilitate.

23 de instituţii bancare şi nebancare oferă fermierilor credite pe adeverinţă în contul subvenţiilor APIA pe 2021. Click AICI şi vezi de unde poţi lua credite! Atenţie la comisioanele băncilor!

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →