3 minute de citit

Combinele fac încălzirea la orz. Se anunţă ritm intens pentru o campanie de seceriş scurtă

Pe fondul secete pedologice, producţiile obţinute de cultivatori sunt mai mici, comparativ cu sezonul de producţie trecut.

Primii care au declanşat oficial secerişul au fost fermierii doljeni din Câmpia Băileştilor – din comunele Ciupercenii Noi, Poiana Mare şi oraşul Băileşti, la societatea Agrozind SA. Potrivit directorului executiv al DAJ Dolj, Romulus Sorin Agapie, umiditatea boabelor a fost în jurul a 12%, iar producţia medie adunată – la circa 5 tone/ha!

Fermierii sunt bine organizaţi şi hotărâţi să încheie lucrarea în cel mai scurt timp (4-6 zile) pentru a se evita pierderile de recoltă prin scuturare.

În zona Segarcea, se mai fac probe de lan cu combinele pentru că în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile boabele au umiditatea ridicată.

 pierderi la recoltare_b

 

OLT: Ritm intens la treieratul orzului

 

Şi în judeţul învecinat, Olt, recoltatul orzului capătă substanţă cu fiece zi bună de lucru. “Noi avem la nivel de judeţ 16.000 de hectare cultivate cu orz şi până la această dată fermierii au treierat vreo 3.000 de hectare. Se lucrează cu ritm bun în zona Corabia, Vişina, Drăgăneşti”, ne-a declarat pentru revista ferma.ro ing. Gabriela Andronie, directorul executiv al DAJ Olt.

Producţia medie estimată undeva între 4.500 şi 5.000 kg la hectar este cam aceeaşi cu cea realizată anul trecut de agricultorii olteni.

“Cu toate că am avut la început o toamnă şi o iarnă mai secetoase, precipitaţiile din ultima perioadă au făcut ca plantele de cultură să recupereze din plin. În partea de sud a plouat destul de bine şi a înterupt pentru o zi-două campania. Dacă vremea ne va permite, de săptămâna viitoare vom trece la recoltarea grâului. În judeţul Olt avem cultivate 130.000 de hectare şi estimăm o producţie medie de până la 5.000 kg/ha”, a susţinut directorul DAJ.

 

CONSTANŢA: Un start reuşit

 

Claudiu Ilie, fermier din comuna Castelu, judeţul Constanţa, a dat startul la orz cu două zile în urmă. Este mulţumit de starea culturii, nădăjduieşte să obţină o recoltă bună pe care s-o comercializeze la un preţ mulţumitor. Cu o lună în urmă a semnat un contract futures cu unul dintre traderii cu acoperire în zonă. 

Producătorul agricol este bucuros că ultima ploaie a fost ca binecuvântare pentru culturile prăşitoare de primăvară.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →